BiH
0

Moon: Dodikove tvrdnje nisu utemeljene

FENA
Prilikom današnje posjete Srebrenici, Patrick Moon, ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini, izjavio je da tvrdnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o OHR-u nisu utemeljene.

"Stav Sjedinjenih Američkih Država je da je OHR imao i ima vrlo važnu, pozitivnu ulogu ovdje u Bosni i Hercegovini. OHR radi na formiranju i uspostavi i stabilnosti i promoviranju demokratije te jačanju vladavine zakona. Sigurno je da OHR treba ovdje ostati. Međunarodna zajednica je odredila taj put da se u odgovarajuće vrijeme i zatvori OHR. Neki od uvjeta koji su postavljeni su već zadovoljeni. Jedan od najvažnijih jest nadohvat ruke, a to je rješavanje pitanja državne i vojne imovine ovdje. Devetog marta politički lideri su postigli dogovor o tome, ali zista ne znam zašto taj sporazum nije implementiran. To je bilo lako uraditi i podstičem političke lidere da to i urade. Sve će manje i manje biti relevantna uloga OHR-a kako Bosna i Hercegovina bude više napredovala na svom putu ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji", kazao je on.

Na pitanje novinara kako ocjenjuje posljednju izjavu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, da je OHR kriv za stanje u Bosni i Hercegovini, Patrick Moon je rekao da te tvrdnje nisu utemeljene.

"Posljednjih 17 godina uloga OHR-a je bila zaista da pomogne u dobrom upravljanju zemljom. Međunarodna zajednica podržava ono što rade OHR i Valentin Inzko. Postoji plan da se postepeno ide ka zatvaranju OHR-a i svi trebamo raditi u tom smjeru. Time što nisu implementirali dogovor od 9. marta u vezi s rješavanjem pitanja državne i vojne imovine, politički lideri su bili ti koji su blokirali napredak", kazao je ambasador Moon.