{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljubić razgovarao s ambasadorom SAD-a u BiH

A
8.11.2012. u 14:36
0
9
Ljubić razgovarao s ambasadorom SAD-a u BiH
0
Ljubić razgovarao s ambasadorom SAD-a u BiH
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Božo Ljubić razgovarao je danas s ambasadorom SAD u BiH Patrickom Moonom.
Izražavajući nadu da će Sjedinjene Američke Države nastaviti i u budućnosti igrati snažnu stabilizirajuću ulogu u BiH, predsjedavajući Ljubić čestitao je ambasadoru Moonu pobjedu Baracka Obame na upravo okončanim predsjedničkim izborima.

Osnovna tema razgovora bili su aktuelni politički procesi u BiH. Ljubić je izrazio zadovoljstvo što su nakon mjeseci institucionalne krize pokrenuti procesi koji vode ka njenom rješenju.

U tom svijetlu, istakao je zadovoljstvo povratkom političkog dijaloga i kristaliziranjem parlamentarne većine čiji će se predstavnici 20. novembra susresti u Mostaru kako bi definirali okvire programa zajedničkog djelovanja u naredne dvije godine, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH.

Govoreći o političkom sporazumu SNSD-a i SDP-a, Ljubić je rekao da se radi o korisnom doprinosu za stvaranje zajedničkog programa i izrazio uvjerenje da će ostale stranke svakako doprinijeti njegovoj nadgradnji.

Kada je posrijedi njegovo i gledanje HDZ 1990, čiji je Ljubić predsjednik, najavio je insistiranje na rokovima provedbe pojedinih poglavlja, konkretnom načinu provedbe presude u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH uz uvažavanje prava manjina i otklanjanja diskriminacije, ali i dovođenja konstitutivnih naroda u ravnopravan položaj u izbornom procesu. Također, jedan od zahtjeva bit će i dogovaranje mjera za ispunjavanje uvjeta za MAP jer, kako je rekao, bez napretka na euroatlantskom putu neće biti moguće ostvariti ekonomski progres Bosne i Hercegovine.

Danas je, također, razgovarano i o rješenju pitanja Mostara i sistemskoj borbi protiv korupcije.

Ambasador Moon i Ljubić složili su se da tu borbu treba voditi sinhronizirano, kroz jačanje institucionalnih kapaciteta, stvaranje političke klime i edukaciju građana o oblicima i razmjerama korupcije u Bosni i Hercegovini. Naglašeno je i da je snažnija borba protiv korupcije obavezna posljedica napretka na putu ka EU za šta je Republika Hrvatska vrlo dobar primjer.

Ambasador Moon informirao je predsjedavajućeg Ljubića o stvaranju ambijenta za ustavne reforme u Federaciji BiH na čemu Ambasada SAD radi sa NVO i predstavnicima stručne zajednice, najavljujući skoro predstavljanje rezultata tog rada političkim strankama.

Ljubić je tokom sastanka izrazio zabrinutost za paralizu institucija Federacije BiH koju najsnažnije osjete građani, prije svega njihov najsiromašniji sloj. On je rekao i da nije optimist da će se aktuelni poremećaji otkloniti na optimalan način bez učešća OHR-a, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: