BiH
18

Radojičić: Neki evropski parlamentarci zagovaraju sankcije prema BiH

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Predsjednik Narodne skupštine RS-a i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić potvrdio je da ima nekih nagovještaja da bi rezolucija o Bosni o Herecgovini, koja će se usvojiti u Evropskom parlamentu, s nekim amnadmanima, mogla biti oštrija i negativnija nego što je bila u osnovnom tekstu, te da čak jedan dio evropskih parlamentaraca zagovara i određene sankcije prema BiH.

"To bi značilo prekidanje IPA fondova, te, eventualno, čak i suspenziju Sporazuuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU", rekao je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Smatra da je “dosta sumorna” opća atmosfera uoči usvajanja rezolucije o Bosni i Herecgovini u Evropskom parlamentu, jer naša zemlja nije napravila napredak prema Evropskoj uniji rješavanjem presude “Sejdić-Finci”.

Napominje da dosad iz Brisela ili Strazbura nije bilo direktne ocjene da se neće priznati rezultati narednih općih izbora, ukoliko BiH ne provede tu presudu, već su ocjene da će biti upitna validnost tih izbora, jer svaka zemlja po nacionalnom zakonodavstvu provodi izbore.

"Izbori, ako se i ne promjene pravila, moraju biti održani i po ustavu i zakonima, a stvar je međunarodne zajednice da li će komunicirati, staviti u neku vrstu meke izolacije ili će redukovati odnose s nekima, ali ne možete ih proglasiti nelegalnim, jer se oni održavaju po važećem zakonodavstvu", napominje on i dodaje da bi nepriznavanje izbora bilo popriličan presedan u međunarodnim odnosima.

Uoči sastanka političkih direktori iz zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), Radojičić je rekao da od PIC-a ne očekuje nešto previše te da su te sjednice i u proteklom periodu bile dosta formalne, a zadnja odluka bila je o Brčko Distriktu.

"Nema nekih prevelikih očekivanja s ove sjednice", tvrdi on.

Komenitirajući jučerašnju izjavu zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropske i euroazijske poslove Philipa Reekera o zastoju u BiH te imenovanje političara koji su za to odgovorni, Radojičić navodi da je on na “ravne časti” podijelio odgovornost različitih političkih opcija u BiH, mada se, kaže, o tome može i polemizirati.

"Ta izjava je na tipičan američki način vrlo jedostavna, dok su stvari na Balkanu, vrlo često, u sivom domenu i nisu baš tako crno-bijele kako izgleda", kaže on i ne slaže se da je opstrukcija pitanja državne imovine u RS-u, jer, kaže, Vijeće minstara BiH treba da predloži dokumente oko kojih se treba da saglase tri vlade.

Kada je riječ o presudi “Sejdić-Finci”, kaže da jeste problem bio kod hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali, tvrdi, i drugi političari u Federaciji BiH nisu bili baš konstruktivni u traženju rješanja.

"Kada je riječ o potpunoj zbrci u FBiH o funkcioniranju federalnih vlasti i tu su neke ocjene izrečene u kojima je odgovornost opet dijeljena na ravne časti i opet pojednostavljeno", smatra Radojičić.