BiH
4

Dodik: SNSD i SDP nisu partneri, takav odnos imamo samo s HDZ-om

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik ne vidi energiju da se rješavaju problemi u BiH te ističe da, nažalost, i mnoga od pitanja definirana u sporazumu sa SDP-om BiH nisu došla na dnevni red jer postoji određena opstrukcija.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ponovio da SNSD i SDPBiH nisu partneri, već samo strane u politici, imajući u vidu izborne rezultate.

Iako SNSD sa SDS-om ima zajednički nastup na nivou BiH, ni s tom strankom, kazao je, nisu ni u čemu slični, a još manje sa SBB-om, dok partnerski odnos imaju s HDZ-om.

Konstatirao je da i pored spremnosti iz RS-a, nije riješeno pitanje presude u predmetu "Sejdić-Finci".

On kaže da jeste za to da se nastavi rad u parlamentu BiH, ali mu je neshvatljiv način da se afirmiše pravo na okupljanje građana ispred zgrade institucija BiH, a da se ne osude blokade drugih građana.

Za BiH je rekao da ne samo da pokazuje nemogućnost funkcioniranja, već i da određeni politički krugovi pokušavaju da naprave situaciju „što gore-to bolje, u naivnom uvjerenju da će prizvati neki međunarodni intervencionizam u korist isključivo bošnjačke strane“.

Također, ponovio je tvrdnje da u RS-u nije bilo problema s jedinistvenim matičnim brojem, jer je to pitanje riješeno Vladinom uredbom, a da su mediji iz Federacije BiH „spinovanjem“ uspjeli da taj problem nametnu za cijelu BiH.

Za njega je neshvatljivo da se i pored odluke Vijeća ministara BiH o JMBG-u, predlaže sasvim drugi zakon o tom pitanju, što, kaže, govori o nepoštivanju institucija i mogućnosti da se dođe do kompromisa.

"Narod mora da se navikne da BiH atrofira i da će ona u budućnosti potpuno atrofirati i bit će legalno samo ono što funkcionira", ustvrdio je on i dodao da su stoga i nastojanja da institucije RS-a funkcioniraju u punom kapacitetu.

Tvrdi i da je zajednički stav u RS-u da se ne dozvoli zloupotreba javnih sredstava kada je u pitanju finansiranje BHT1, jer je taj medijski sistem "uperen protiv RS".

Osvrćući se na svoj nedavni boravak na poslovnom formu u Rusiji, entitetski predsjednik je rekao, da je između ostalog, razgovarao i s bivšim visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom, koji mu je ponovio da u Evropi postoji određeni zamor kada je u pitanju situacija u BiH te da bi bilo potrebno nešto učiniti.