Ministar zna samo za 300 miliona
0

Radnicima u RS se duguje oko 800 miliona KM

FENA
Ranka Mišić
Ranka Mišić
Radnicima u Republici Srpskoj se duguje oko 800 miliona konvertibilnih maraka za neiplaćene plate i doprinose, od čega 300 miliona nikada neće biti naplaćeno jer su ta preduzeća otišla u stečaj.

Ove podatke saopćila je predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić, dok u resornom ministarstvu znaju za “samo” 300 miliona KM, od čega je, po ocjeni ministra Petra Đokića, realno naplativo samo 100 miliona maraka.

“Poslodavci će kroz reprogram isplatiti 100 miliona maraka koje duguju za plaće i doprinose", rekao je nakon sastanka u Savezu sindikata RS-a ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić.

On tvrdi da se reprogramirana sredstva redovno uplaćuju.

“Poseban problem su nesavjesni poslodavci koji parcijalno ili nikako ne isplaćuju zarađene plaće”, slaže se Đokić i načelno podržava incijativu Sidnikata da se to tretira kao krivično djelo.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a zamjera pojedinim poslodavcima što iako ne uplaćuju doprinose i plaće uživaju kreditne aranžmane i podsticajna sredstva koja je Vlada RS-a dodjeljivala.

Navela je primjer poslodavca koji je ostao dužan radnicima, kako kaže, više od pet miliona maraka u jednom, a već je osnovao i drugo preduzeće.

Međutim, nije ga željela imenovati jer se, kaže, plaši za vlastitu sigurnost.

“Vlada, koja je pomagala to preduzeće, mora da odgovori na pitanje ko će tim radnicima povezati radni staž i ko će im isplatiti zarađene plaće. U ovoj zemlji je postalo normalno da se ide na posao, radi i ne dobije zarađena plaća, a istovremeno vlasnik takve firme gradi zgradu i vozika skupo vozilo, i rado je viđen lik na manifestacijama, bilo vladinim ili nevladinim. I svi mu se nešto klanjaju”, rekla je Mišić.

Đokić je, međutim, naglasio da Ministarstvo nema saznanja da su nekome dijeljena sredstva podsticaja mimo zakonom utvrđenih normi.