biznis
0

Radnici u građevinarstvu RS primaju minimalnu platu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Radnici zaposleni u građevinskom sektoru u Republici Srpskoj godinama su u teškom materijalnom i socijalnom položaju i više od 70 posto njih prima najnižu platu u tom entitetu.

Predstavnici Odbora sindikata građevinarstva i komunalne djelatnosti RS-a su i danas, nakon sastanka s resornom ministricom Srebrenkom Golić, upozorili da u ovoj oblasti četiri godine najniža cijena rada nije podignuta sa 125 maraka.

“Zarade radnika u stambeno komunalnim djelatnostima su 22 posto manje od prosječne plate na nivou RS-a, dok su u građevinarstvu niže za 28 posto", kazao je Ribić.

Najavljuje da će prioritet ovog sindikata biti da još jednom s nadležnim pokuša dogovoriti najnižu cijena rada za 2012. godinu.

“Ukoliko ne bude dogovora, ići ćemo pojedinačno prema poslodavcima i tražiti povećanje cijene rada u pojedinačnom preduzeću, a ukoliko to poslodavci ne prihvate pribjeći ćemo organima kontrole”, kazao je Ribić.

Problem je i što veliki broj poslodavaca ne poštuje kolektivni ugovor, kao i rad kontrolnih organa, o čemu govori i podatak da se izvršava svega 18 posto dobijenih presuda u radnim sporovima po tužbama radnika.

“Položaj radnika nije samo odraz lošeg poslovnog ambijenta, već i nesposobnosti pojedinih poslovodnih struktura u preduzećima”, rekao je Ribić i dodao da bi novi zakon o poreskom postupku trebalo da obezbijedi bolju disciplinu kod uplate doprinosa radnicima.

Sindikat je od resorne ministrice Srebrenke Golić zatražio i da u budžetu za narednu godinu bude zadržan nivo sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika u građevinarstvu čija su preduzeća u stečaju i likvidaciji.

Poseban problem su dugovanja komunalnih preduzeća koja treba da se, obećava Golić, restruktuiraju novim zakonom, koji će biti obuhvaćen ekonomskom politikom za 2012. godinu.

Također, resorno ministarstvo će zadužiti lokalne zajednice da sačine pregled dugovanja svih javnih komunalnih preduzeća, na osnovu čega će biti utvrđeno koja se dugovanja mogu pretvoriti u akcije i da li općine mogu biti garant za namirenje obaveza pojedinih preduzeća.

“Alternativa je da komunalna preduzeća idu u stečaj, što nije rješenje, jer njime bi bez posla ostalo desetine hiljada radnika”, rekla je Golić.