Posao
0

RS: Trećina radnika u privredi neredovno prima plaću

FENA
Trećina radnika u privredi Republike Srpske neredovno ili s velikim zakašnjem prima plaću, što je odavno bio znak za uzbunu.

Kolektivni ugovori se sve manje poštuju, a potpredsjednik Sindikata RS-a za privredu Mile Ribić upozorava da je sankcioniranje takvog stanja u opisu posla nadležnih kontrolnih organa u RS-u, ali da tu izostaju značajniji rezultati.

Plaće zaposlenih u pojednim granama privrede u RS-u nisu se mijenjale četiri do pet godina ni za jednu marku, a u nekim djelatnostima su manje za 30 do 45 posto u odnosu na prosječne u RS-u.

To sve govori, kaže Ribić, u kakvoj je situaciji privreda u RS-u, jer odnos zarada i vrijednost potrošačke korpe nije ni 50 posto.

Velika potraživanja radnika "utopila" su se i u nefikasnost kontrolnih organa, a Ribić upozorava i na neučinkovita rješenja inspektora rada i sudske presude kada su u pitanju prava radnika.

Od sindikata, kaže, više nije korektno niti treba tražiti razumijevanje dok se istovremeno krše elementarna prava radnika na plaću od koje se jedva može preživjeti, a posebno, ako se ona neisplaćuje mjesecima.