{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: Moguće kažnjavanje zbog neisplaćenih plaća

F
3.10.2011. u 18:38
0
6
RS: Moguće kažnjavanje zbog neisplaćenih plaća
0
RS: Moguće kažnjavanje zbog neisplaćenih plaća
Ranka Mišić
Ministarstvo pravde RS-a prihvatilo je danas inicijativu Saveza sindikata za izmjene i dopune Krivičnog zakona kojim bi se neblagovremeno isplaćivanje zarađenih radničkih plaća tretiralo kao krivično djelo.
Međutim, tek naredne godine bit će predloženo da se ta novina unese u zakon, a resorni ministar Džerard Selman najavljuje da treba čuti riječ i drugih socijalnih partnera, pravnih eksperata, jer izmjene u tom članu povlače i promjenu u još 10-ak zakona.

Nakon sastanka sa predsjednicom Saveza sidnikata RS-a Rankom Mišićem prenio je i zajedničku ocjenu da je za dosadašnju lošu praksu neisplaćivanja zarada radnicima u RS, osim kontrolnih institucija, kriva i neažurnost sudova.

Za neizvršenje pravosnažnih sudskih presuda krivaca i jedni i drugi vide u neažurnost sudova.

Od 90 posto radnopravnih sporova dosuđenih u korist radnika, samo je 18 posto presuda izvršeno.

“Radnicima u RS se zbog neiplaćenih plaća i neuplaćenih doprinosa doguje oko 800 miliona, a 500 miliona duguje se republičkom budžetu i fondovima”, ponovila je Ranka Mišić.

“Ako se zna da je Poreska uprava RS zadužena za prikupljanje poreza i doprinosa, a toliko se duguje, nelogično je da nijedna krivična prijava nije podnesena od strane onih koji su nadležni. To jasno govori kakva je u ovom trenutku pozicija radnika u RS i koliko su u mogućnosti da oni to urade”, rekla je ona.

Kaznene mjere inspektora očito su toliko stimulativne da poslodavce, kako je rekla, prosto navode da neprimjenjuju zakon.

Poslodavci nisu blagonakloni prema ovoj sindikalnoj inicijativi, jer smatraju da će samo pogoršati stanje u toj oblasti, budući da većina njih ne može ni sama naplatiti dugovanja.

Represivne mjere, smatraju, u ovakvoj ekonomskoj situaciji ne mogu biti rješenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: