BiH
2

Radnici Unis Toolsa postigli dogovor s ministrom Džindićem o uplati plata i penzija

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Radnici Unis Tools d.o.o. Vogošća danas su nakon mirnih protesta postigli dogovor s federalnim ministrom za energiju, rudarstvo i industriju Nerminom Džindićem koji im je obećao jednokratnu pomoć, uvezivanje staža i uplatu penziju, kazao je za Klix.ba predsjednik Štrajkačkog odbora Dževad Bešlija.

Kako je kazao, radnici su zadovoljni sastankom s resornim ministrom koji je prvenstveno mislio da je jedino rješenje stečaj.

"S obzirom na to da je stečaj spor proces, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će nam u narednom periodu uplatiti jednokratnu pomoć, a dodatno su obećali zapošljavanje pet ili šest novih radnika u firme namjenske indusrije. Radnicima koji čekaju penzije, bit će uplaćen novac, a invalidima će se pomoći kroz Službu za zapošljavanje", istakao je Bešlija.

Dodaje kako će njihovi zahtjevi biti delegirani na narednoj sjednici Vlade FBiH ili kako im je obećao ministar Džindić, na hitnoj telefonskoj sjednici.

Podsjećamo, radnici nekadašnjeg preduzeća Pretis iz Vogošće štrajkuju već duže vrijeme zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva, koji na prvom mjestu podrazumijevaju nemogućnost odlaska u penziju i neuvezivanja radnog staža.