BiH
17

Radnici Unis Toolsa najavili štrajk pred zgradom Vlade FBiH, svi se oglušili na zahtjeve

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Radnici preduzeća Unis Tools d.o.o. Vogošća, nekadašnjeg privrednog giganta Pretis, najavili su u ponedjeljak u 9 sati štrajk ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, jer već nekoliko mjeseci nisu primili platu.

Prema riječima dugogodišnjeg radnika i predsjednika Štrajkačkog odbora Dževada Bešlije, radnici su stjerani uz zid i nemaju izlaza, a svi su se oglušili na njihove zahtjeve.

Bešlija za Klix.ba kaže da se obraćao i slao dopise Ministarstvu energije, rudarstva i industrije, kao i resornom ministru Nerminu Džindiću.

"Radnici će u ponedjeljak štrajkovati ispred zgrade Vlade FBiH, a osim ministru Džindiću, obraćali smo se i Sindikatu metalaca BiH, koji jučer nisu htjeli primiti naše radnike na sastanak. Vlada FBiH je stopostotni vlasnik našeg kapitala te su oni ti koji bi pod hitno trebali poduzeti mjere. Niko nam se ne želi javiti na telefon, a radnike smo jedva odgovorili od štrajka glađu – to im u ovom trenutku nije potrebno, jer ne bi ništa postigli", kazao je Bešlija.

Dodao je kako se direktor Huso Sarić, kojeg je nedavno imenovala Vlada FBiH kako bi završio stečajni postupak Unis Toolsa, ne pojavljuje na poslu. Sarić je u ranijoj izjavi za naš portal izjavio kako su radnici krivi za situaciju u kojoj se trenutno nalaze.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez je suprotnog mišljenja te kaže da je riječ o "bezobraznim" radnicima koji nisu htjeli prihvatiti radna mjesta koja su im nuđena.

"Ja sam bivši radnik Pretisa i znam kako je teško bilo tom preduzeću, ali sam u prethodnom periodu učinio sve da im obezbjedim nekoliko plata. Oni uvijek žele više i mislim da je cijela situacija pomalo 'prenapuhana'. Radnicima se dosta pomagalo, a štrajkom ispred zgrade Vlade FBiH neće ništa postići", navodi naš sagovornik i dodaje kako radnici Unis Toolsa više nisu briga Sindikata metalaca FBiH već resornog ministarstva, s obzirom na to da je pokrenut stečajni postupak preduzeća.

Podsjećamo, problemi nekadašnjeg privrednog giganta namjenske industrije Unis Toolsa d.o.o Vogošća su kulminirali kada se deset radnika zatvorilo u jednu prostoriju u preduzeću i do danas nije izašlo. Oni već godinu dana kontunirano štrajkuju, a od 30-ak radnika, 17 ih je već dvije godine bez plate, doprinosa i bilo kakvih finansijskih naknada.