BiH
8

Neizvjesna sudbina radnika Unis Toolsa: U stečaj ne mogu, plate i doprinosi kasne

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Još uvijek je neizvjesna sudbina radnika vogošćanskog Unis Toolsa s obzirom na to da im je onemogućen stečaj zbog neregularnosti pozicije v. d. direktora Huse Sarića koji nikada nije upisan u sudski registar, a na to sve treba dodati i kašnjenje plata i doprinosa.

Ranije ovoga mjeseca Općinski sud u Sarajevu je odbio zahtjev za stečaj nekadašnjeg privrednog giganta zbog neregularnosti u imenovanju direktora Huse Sarića, a danas, skoro mjesec dana nakon rješenja Suda, situacija u preduzeću je ista.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Dževad Bešlija kazao nam je da je zahtjev za rješenje podnijela neovlaštena osoba te da uslovi za stečaj ne mogu biti ispunjeni zbog direktora.

"Obećana nam je jednokratna pomoć i uplata doprinosa nakon što smo štrajkovali ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, ali i dalje proživljavamo agoniju. Ne znamo kome se obratiti, a situacija se ne mijenja. Na stečaj smo pristali prije godinu dana, iako smo znali da do njega ne može doći, a evo već drugi put se odbija na sudu", navodi predsjednik Štrajkačkog odbora.

Podsjećamo, radnici Unis Tools d.o.o. Vogošća su početkom oktobra mirnim protestima pred zgradom Vlade FBiH postigli dogovor s federalnim ministrom za energiju, rudarstvo i industriju Nerminom Džindićem koji im je obećao jednokratnu pomoć, uvezivanje staža i uplatu penzije.