BiH
4

Radnici TTU-a ostaju u štrajku glađu: Životi su nam ugroženi, ali ne odustajemo

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Grupu radnika tuzlanske Tvornice transportnih uređaja (TTU) koji već deset dana štrajkuju glađu u krugu preduzeća danas je posjetio ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović. Iako ih je ministar zamolio da razmisle o zamrzavanju štrajka glađu radnici su i dalje odlučni u svom potezu.

Radnici TTU-a poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva koje upućuju Vladi Federacije BiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem, a koji se u ovom trenutku odnose na uvezivanje radnog staža i isplatu zaostalih plata.

Ministar Mićanović je nakon sastanka kazao da je sa radnicima ponovo elaborirao cijeli slučaj TTU-a.

"Pokušao sam biti što detaljniji i objasniti kroz šta je sve ovaj proces prolazio. Složio sam se s radnicima da je ovaj proces trajao malo više nego što je trebalo. Činjenica je da ovo ide u pravom smjeru i da će se sve u što kraćem roku završiti", istakao je Mićanović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kao što smo već u nekoliko navrata pisali, sudbina radnika TTU-a nepoznata je već skoro godinu dana. Prošle jeseni na sastanku kojem su prisustvovali radnici te predstavnici Vlade TK i Vlade FBiH odlučeno je da TTU ide u stečaj, a blizu 230 radnika na evidenciju Zavoda za zapošljavanje TK.

Tada je najavljeno da će, između ostalog, uslijediti otvaranje nove firme u kojoj će blizu 150 radnika dobiti radni angažman, međutim, do toga još uvijek nije došlo.

U cijelu ovu priču ušli su i Elektroprivreda (EP) BiH i Rudnik Banovići koji su iskazali zainteresiranost za kupovinu dijela imovine TTU-a. To bi bilo omogućeno osnivanjem novog privrednog društva TTU Energetik, do čega još uvijek nije došlo.

Napomenuvši da je Skupština EP BiH prije 15 dana donijela odluku o osnivanju novog preduzeća, Mićanović je istakao da će 10. oktobra biti održana i sjednica Skupštine Rudnika Banovići, koja će također donijeti istu odluku.

"Sa te dvije odluke skupštine steći će se zakonski uvjeti za potpisivanje ugovora o novoj kompaniji koja će se registrovati kao novi privredni subjekt, a koji bi što prije trebao konkurisati na javni poziv i kupiti stečajnu masu proizvodnog dijela TTU-a u Tuzli. Sredstvima koja bi oni uplatili stečajna upravnica i TTU u stečaju bi rasknjižavali staž", pojasnio je Mićanović.

On je danas sa radnicima razgovarao i o mogućnosti zamrzavanja štrajka glađu u kojem su već deset dana.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Danas sam pokušao na jedan ljudski način da ih zamolim da zamrznu štrajk glađu, jer vidimo da su nakon deset dana životi ljudi ugroženi. Zamolio sam ih da razmisle, jer ovaj proces traje i on ne može biti završen za dan, dva ili tri. Predstavnici radnika su rekli da će razmotriti ovaj zahtjev te da će se u narednih nekoliko sati oglasiti svojom odlukom da li će zamrznuti štrajk ili će nastaviti svoje aktivnosti", dodao je Mićanović.

Grupa radnika zahvalila se ministru Mićanoviću koji ih je ponovo posjetio te izrazila ogorčenje zbog činjenice da ih još uvijek nije posjetio federalni premijer Fadil Novalić.

"Neka je na sramotu i njemu (premijeru Novaliću, op.a.) i njegovom savjetniku. Dabogda im ovo bila posljednja plata. To imam pravo reći jer je ovdje 9. novembra 2015. obećao da će biti ispunjeni naši zatjevi. Mi nećemo sigurno tek tako nasjesti na fore Federalne, ali ni Kantonalne vlade koja je sve ovo podržala", izjavio je predsjednik Sindikata radnika TTU-a Mehmed Terzić izrevoltiran nedavnom izjavom premijera Novalića u kojoj je pozvao radnike da čekaju još mjesec-dva jer su, kako je naveo, čekali 15 godina.

Nakon sastanka sa ministrom Mićanovićem radnici su održali zbor na kojem su donijeli odluku da u štrajku glađu ostaju do petka.

"Obećanja Vlade FBiH i TK su nas dovela do ove situacije. Mi smo uputili dopis prije stupanja u štrajk glađu, ali na to se niko nije obazirao. Za deset dana smo ugrozili svoje živote. Mi nemamo nikakvog pisanog traga, a ne znamo više da li možemo vjerovati na riječ. Mi želimo samo vidjeti da su naši zahtjevi ispunjeni. Na zboru radnika smo odlučili da u štrajku glađu ostajemo do petka", naglasio je Terzić.