BiH
5

Grupa radnika TTU-a treći dan štrajkuje glađu: Ima još poteza na koje smo spremni

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Grupa radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla u krugu preduzeća već treći dan štrajkuje glađu. Iscrpljeni poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva koje upućuju Vladi Federacije BiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem, a koji se u ovom trenutku odnose na uvezivanje radnog staža i isplatu zaostalih plata.

Radinci ovog nekadašnjeg privrednog giganta koji je doveden do propasti ističu da od štrajka glađu neće odustati.

"Vlade TK i FBiH nemaju sluha za ove bolesne i napaćene radnike. Neka je na sramotu savjetniku premijera Novalića (Suvad Osmanagić, op. a.) koji kaže da se radnicima neće pomoći. Ovdje moramo ležati i tražiti svoja prava, dok oni lagano primaju dobre plate i imaju sve u životu. Ne osjećam se baš najbolje, ali izdržat ću. Svi političari neka se ne raduju, nećemo umrijeti. Lako ne umiremo", kazao je vidno iscrpljen predsjednik Sindikata radnika TTU-a Mehmed Terzić.

Kao što smo u nekoliko navrata pisali, sudbina radnika TTU-a nepoznata je već skoro godinu dana. Prošle jeseni na sastanku kojem su prisustvovali radnici te predstavnici Vlade TK i Vlade FBiH odlučeno je da TTU ide u stečaj, a blizu 230 radnika na evidenciju Zavoda za zapošljavanje TK.

Tada je najavljeno da će, između ostalog, uslijediti otvaranje nove firme u kojoj će blizu 150 radnika dobiti radni angažman.

"Oni među radnike ne smiju doći jer su nas slagali za čitav ovaj projekat. I dalje nas laže premijer FBiH Fadil Novalić. Podršku ovome dala je i Vlada TK i svi su oni u ovom kolu u kojem varaju radnike TTU-a. Ali, neka se ne varaju da će tako lako proći. Imamo mi još drugih poteza na koje smo spremni ako nam u narednim danima ne dođu s rješenjima", poručio je Terzić.

Dodaje da je radnike jučer posjetio jedino ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović.

"Ministra sam otvoreno pitao da li nam može šta obećati, on nije mogao ništa", istakao je Terzić.

Pokušali smo doći i do spomenutog ministra, međutim, iz Vlade TK nam je rečeno da ministar ne bi volio ulaziti u ovu priču s obzirom na to da je riječ o projektu koji radi Federalna vlada s Elektroprivredom BiH i Rudnikom Banovići.

Kao što je poznato, posljednji pokušaj prodaje dijela imovine TTU-a prošao je bezuspješno, s obzirom na to da se na treći otvoreni oglas niko nije javio.

Prema ranijim izjavama stečajne upravnice Alise Bijedić, iako je treći pokušaj prodaje prošao bezuspješno, čelništva Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) i Rudnika Banovići i dalje su zainteresirana za formiranje novog privrednog društva putem kojeg bi bila obavljena kupovina dijela imovine TTU-a.

Određene kočnice trenutno su stvorene i na ovom polju s obzirom na to da je Rudnik Banovći od EP BiH zatražio promjenu visine vlasničkog udjela u preduzeću koje bi bilo formirano.

Midhat Salkić, nekadašnji uposlenik TTU-a i učesnik u izradi eleborata o opravdanosti ulaska ove tvornice pod okrilje EP BiH i Rudnika Banovići, uvjeren je da će projekat formiranja novog privrednog društva TTU Energetik zaživjeti, samo je, kako kaže, potrebno vrijeme.

"Ne štrajkujem glađu, ali sam danas došao radnicima pružiti podršku. Elaborat je završen krajem juna, urađena je revizija projekta i mi smo pristali da od 150 radnika 75 ide u početku na posao. Radnci su prihvatili i odugovlačenja po pitanju ovog projekta, ali ljudi više ne mogu čekati jer nemaju šta da jedu. Dosta vremena i truda je uloženo u ovaj projekat i ja sam uvjeren da će on uspjeti, samo je potrebno vremena", istakao je Salkić.

Paša Ribić u TTU-u je provela 33 godine. Narušenog zdravstvenog stanja više nije radno sposobna, a uslove za prijevremeno penzionisanje stekla je još prije godinu dana. Međutim, zbog neuvezivanja radnog staža svoje pravo za penzionisanje još uvijek nije ostvarila.

"Invalid sam druge kategorije. Tri puta sam imala operaciju srca, imam povišen očni pritisak i ovdje sam u tvornici kako bih se borila za svoja prava. U štrajku glađu ne mogu biti zbog teškog zdravstvenog stanja. Čak 13 puta sam išla komisiji za odobravanje odlaska u invalidsku penziju, međutim, svaki put sam dobila odbijenicu. Meni 12 godina radni staž nije uplaćen, a šta će dalje biti vjerujte da ne znam", priča nam Ribić koja novac za egzistenciju, skupa s mužem koji je proveo radni vijek u TTU-u, zarađuje kako zna i umije.

"Mi više nismo ni zdravstveno sposobni za rad. Neće niko invalide. Ako nam uplate staž ja odmah mogu završiti proceduru za penzionisanje. Sada nam samo ostaje da vučemo svoje bolesti i čekamo", dodaje Ribić.

Tri dana u krugu TTU-a glađu štrajkuje i Fikret Avdibašić. U ovoj tvornici proveo je 37 godina.

"Čitav svoj život sam proveo ovdje. Nije mi uvezano 12,5 godina radnog staža. Kada bi mi se to uplatilo, mogao bih otići na biro putem kojeg bih dobio dokup radnog staža za dvije i po godine, koliko mi je ostalo do penzionisanja. Svi radnici su ovdje blokirani i žalosno je da je sredstva koja su bila namijenjena za naš radni staž neko pojeo. Žalosno je da našu fabriku moramo prodati kako bi nam se uvezao radni staž, a za to nikada niko nije odgovarao. Nikada niko od rukovodilaca, ministara i premijera nije pozvan na odgovornost, a nama radnicima se poručuje da ovdje manipulišemo", ogorčeno ističe Avdibašić.

Radnici na kraju poručuju da iz kruga preduzeća neće izaći i da u štrajku glađu ostaju do trenutka kada im budu isplaćene zaostale plate te uvezan radni staž.