BiH
9

Radnici TTU-a zamrznuli štrajk glađu, čekaju odluku Skupštine Rudnika Banovići

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Grupa radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla u stečaju odlučila je zamrznuti štrajk glađu u kojem je bila proteklih 11 dana.

Kako je za Klix.ba kazao predsjednik Sindikata radnika TTU-a Mehmed Terzić, radnici su ovu odluku donijeli za vrijeme zbora koji je održan jutros.

"Mi smo bili prinuđeni zamrznuti štrajk glađu zbog teškog zdravstvenog stanja u kojem se radnici nalaze. Hitna pomoć nam je dolazila i po nekoliko puta dnevno, a stanje je jutros bilo najteže. U 11 dana su nas pored medija jedino obišli ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović te nas zamolili da zamrznemo ovaj štrajk, što smo na kraju i bili prinuđeni uraditi zbog svega što sam već naveo", kaže Terzić za Klix.ba.

Radnici TTU-a su prije 11 dana stupili u štrajk glađu, a od Vlade FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem traže rješavanje njihovog radno-pravnog statusa koji je nepoznat već skoro godinu dana.

Na sastanku kojem su prije nešto manje od godinu dana prisustvovali radnici te predstavnici Vlade TK i Vlade FBiH odlučeno je da TTU ide u stečaj, a blizu 230 radnika na evidenciju Zavoda za zapošljavanje TK.

Radnički status bilo bi moguće riješiti osnivanjem novog privrednog društva TTU Energetik iza kojeg bi stajali Elektroprivreda (EP) BiH i Rudnik Banovići.

Zbog unutrašnjih usaglašavanja EP BiH i Rudnika Banovići formiranje novog društva putem kojeg bi bila izvršena i kupovina stečajne mase proizvodnog dijela TTU-a u Tuzli, još uvijek nije završeno.

To bi se, prema ranijim najavama ministra Mićanovića, koji je u srijedu obišao radnike TTU-a, trebalo desiti u skorijem periodu.

"Od ministra Mićanovića smo čuli da je Skupština EP BiH donijela odluku o osnivanju novog preduzeća, a to isto u ponedjeljak treba uraditi i Skupština Rudnika Banovići. Mi ćemo u zamrznutom štrajku glađu čekati šta će se desiti, a ukoliko ne bude pozitivan ishod mi se vraćamo u štrajk", istakao je Terzić.

Četvrti oglas za prodaju dijela imovine TTU-a stečajna upravnica Alisa Bijedić već je objavila.