BiH
8

Radnici komunalnih preduzeća: Ako se nešto ne uradi, do petka će nas biti 5.000

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nekoliko stotina radnika komunalnih preduzeća protestovalo je drugi dan ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Radnici su i danas bili "naoružani" transparentima na kojima su ispisane parole upućene vlastima: "Zbog vaše nesposobnosti mi moramo trpiti", "Ne kupujte socijalni mir preko GRAS-a, "Recite građanima zašto nemaju adekvatne komunalne usluge", "Narod bira ko će da nas pljačka...

Radnica KJKP Park reporterki portala Klix.ba kazala je da su radnici obespravljeni.

"Nemamo pravo na liječenje, kasne plate, doprinosi za 2013. nisu uplaćeni, dobili smo jučer platu za februar. Šokirani smo odnosom vlade prema nama jer su oni vlasnici preduzeća i njihov je cilj da radimo. Mi nismo ovdje da prosimo plate, mi smo ih zaradili", kaže Zafira Delić Šorlija koja u Parku radi sedam godina i, kako kaže, situacija nikad nije bila gora.

Na mirnim protestima su bili radnici preduzeća Vodovod i kanalizacija, Park, Toplane, Sarajevogas, Tržnice, GRAS... koji žele skrenuti pažnju na svoje probleme: neisplaćivanje plaća, neuplaćivanje doprinosa i zdravstvenog osiguranja, te donošenje odluka i zaključaka kojim se urušava komunalna privreda.

Rifat Mahmutović, predsjednik Sindikata komunalne privrede FBiH rekao je da u komunalnim preduzećima ima 5.000 radnika, te da će, ukoliko se ništa ne promjeni, do petka će sve izaći na ulice.

Mahmutović je naglasio da oni insistiraju na poštivanju kolektivnog ugovora, te da bi njihova tužba protiv Vlade KS-a mogla biti "teška" sto miliona KM.

Predsjednik Kantonalnog odbora sindikata komunalne privrede Sarajevo Adem Šerak poručio je onima "koji pokušavaju okrenuti građane Sarajeva protiv radnika komunalne privrede", da neće uspjeti u tome.

"Radnici rade profesionalno svoj posao, a problem se ogleda u politici koja upravlja preduzećima. U zakonu stoji da ako nemate adekvatne uslove za rad dužan ih je osigurati osnivač. Oni nas urušavaju, pokušavaju skinuti s budžeta, a ni tržišna cijena nam nije adekvatna", rekao je Asmir Salihović, predsjednik sindikata Toplana.

Podršku današnjim protestima dao je i predsjednik Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro.

Nešto iza 16 sati radnici su se razišli, a predstavnici sindikata komunalnih preduzeća su ušli u zgradu Vlade KS gdje su razgovarali sa ministrom prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatkom Petrovićem.