BiH
9

Protesti ispred Vlade KS: Stotine radnika traže da im se vrati dostojanstvo

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nekoliko stotina radnika komunalnih preduzeća KS održalo je mirne proteste ispred zgrade Vlade KS. Na mirnim protestima bili su radnici preduzeća: Vodovod i kanalizacija, Park, Toplane, Sarajevogas, Tržnice i GRAS.

Radnici ovim protestima žele skrenuti pažnju na svoje probleme: neisplaćivanje plaća, neuplaćivanje doprinosa i zdravstvenog osiguranja, te donošenje odluka i zaključaka kojim se urušava komunalna privreda.

Uz zvuke vuvuzela i pištaljki, radnici traže da im se vrati dostojanstvo.

Na transparentima koje su nosili stoje natpisi: "Nemojte jahati GRAS, idite na Borike", "Vratite nam dostojantsvo da ne prosimo zarađeno", "Izbacite politiku iz preduzeća"...

Protestima su prisustvovali mlađi, ali stariji radnici, koji traže da im se uplati radni staž kako bi mogli otići u penziju.

Ovim protestima priključio se i veliki broj radnika GRAS-aa. Kažu da su svi došli dobrovoljno. Esad Tajić je kazao kako je nedopustivo da u 21. vijeku nemaju zdravstvo, da kasne plaće, da im PIO nije uplaćen 11 mjeseci, te da je nedopustivo da svojoj djeci ne mogu dati ni marku za užinu.

Radnici su poručili Vladi: "Mi smo vas birali mi ćemo vas i smijeniti".

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović pokušao se obratiti radnicima, ali su ga oni izviždali ne dozvolivši mu da govori.

Predsjednik Sindikata komunalne privrede KS, Adem Šerak, je kazao da je ovih problema ne bi bilo da je ispoštovan Zakon o komunalnoj privredi.

"Odgovorni moraju snositi posljedice jer do sada niko nije odgovarao za uništavanje komunalnih preduzeća. Socijalni mir više neće ići preko leđa komunalnih radnika. Želimo dostojanstven život, da svojim radom pokažemo da nam je stalo do ovog kantona", rekao je Šerak.

Radnik iz KJKP Vodovod i kanalizacije smatra da je politika umiješana u rad komunalnih preduzeća.

"Čini nam se da nasim preduzećima ne upravljaju direktori već političke stranke i da se profit ne koristi za rad preduzeća već interese stranaka. Kolektivni ugovor se ne poštuje. Želimo poručiti da građani neće ispaštati, ali da nećemo dozvoliti da nam se desi sudbina Hidrogradnje, Vranice, Energoinvesta", rekao je on.

Demonstranti se uzvikivali "napolje, napolje" ističući kako im nije jasno zbog čega su ministri još u Vladi kad su ih građani smijenili.

Nešto iza 16:00 sati, radnici su se počeli razilaziti, ali su poručili da će proteste nastaviti sutra.