BiH
62

Danas protest radnika komunalne privrede: Možemo uništiti Kanton Sarajevo

Piše: E.S.H
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Savez samostalnog sindikata komunalne privrede u Kantonu Sarajevo, danas će ispred zgrade Vlade KS održati mirne proteste kojim žele skrenuti pažnju na nepoštivanje Kolektivnog ugovora, neisplaćivanje plaća, neuplaćivanje doprinosa i zdravstvenog osiguranja, te donošenje odluka i zaključaka od strane Vlade KS kojim se urušava komunalna privreda.

Na današnjoj press konferenciji uoči protesta su prisustvovali predstavnici komunalnih preduzeća Vodovod, Park, Toplane, Sarajevogas, Tržnice, Park i GRAS.

Mirni protesti će se održati od 15 do 16.30 sati, a izaći će 20 posto radnika, što je oko 1.000 ljudi. Narednih dana se očekuje veći broj ljudi, a protesti će se održavati svaki dan.

Kašnjenje i neisplaćivanje plaća

U prostorijama Saveza samostalnih sindikata radnika komunalne privrede u FBiH održana je press konferencija na kojoj se medijima obratio predsjednik Sindikata komunalne privrede KS Adem Šerek.

"U KS je komunalna privreda u haotičnom stanju, tako da mi kroz sve vidove sindikalne borbe pokušavamo popraviti stvari. Problem nije u komunalnom radniku, problem je u Vladi KS, u resornim ministrima i Skupštini KS, koja donosi odluke koje nikad ne budu provedene", rekao je Šerak.

Dodao je da radnici žele da se zaštiti komunalni radnik i da za svoj posao koji obavljaju savjesno, radnici dobijaju plaće, da imaju pravo na liječenje i penziju, te ostala lična primanja koja su regulisana Kolektivnim ugovorom.

"U nekim preduzećima se Kolektivni ugovor ne poštuje i po 40 posto. Radnicima Pokopa, kasni plaća mjesec dana što do sada nije bila praksa. Želimo da zaštitimo komunalne radnike, ali i građane Kantona zbog kojih mi i postojimo", dodao je Šerak.

Podsjetio je i da je donesena odluka da se radnicima Toplana i Sarajevogasa obustavi isplata plaća.

"Mi to nećemo dozvoliti ni jednoj firmi iz komunalnog sektora. Pokušat ćemo na demokratski način, putem pregovora da uradimo sve kako ne bi došlo do kolektivne tužbe, ako do toga dođe, Kanton više neće postojati. U interesu nam je da Kanton bude uređen i da se shvati da se razgovori moraju provoditi u djelo", rekao je Šerak.

Moguće tužbe i potapanje Kantona

Rifat Mahmutović, predsjednik Sindikata komunalne privrede FBiH je podsjetio koliko je teška situacija radnika. Ako ne bude koristi od socijalnog dijaloga i mirnih protesta,dodao je, radnici nemaju drugu mogućnost, nego da koriste sva druga sredstva sindikalne borbe, uključujući tužbe i potapanje Kantona.

"Da se 100 mjeseci ne daju radnicima plaće, situacija bi opet bila ista, ništa se ne bi popravilo. Problem u mnogim preduzećima je rad na crno. U preduzeću Park 300 radnika radi na crno, tako da je napravljen dug prema njima od dva miliona KM. Obustavljeno je plaćanje doprinosa, isplaćuju se samo neto plaće. Podsjetit ću da su tužbe 5.000 radnika teške preko 100 miliona KM", rekao je Mahmutović.

Predsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-a, Adnan Himzanija je rekao za Klix.ba da građani neće ispaštati zbog protesta, da će firme obavljati svoju djelatnost.

"Građani još moraju znati da GRAS nije organizator ovih protesta, već učesnik, kao i sve ostale firma uključene u Sindikat i tražit ćemo odgovornost ljudi koji su uništili firmu", napomenuo je Himzanija.