Kivni na menadžment
0

FOTO / Radnici "Granita" protestvovali u Mostaru

FENA
Radnici jablaničkog preduzeća "Granit" mirno su protestvovali danas ispred zgrade Hercegovačko-neretvanskog Kantonalnog suda u Mostaru zahtijevajući od predsjednika Suda Mladena Jurišića da taj sud donese odluku o raskidu ugovora s ortačkom grupom, odnosno Agencijom za privatizaciju HNK-a.
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Kako je izjavio predsjednik Štrajkačkog odbora preduzeća "Granita" Jablanica Vahid Šeho, predsjednik Kantonalnog suda Mladen Jurišić obećao im je pismenim putem 6. jula ove godine da će u roku od 45 dana slučaj Granita riješiti.

Kako je predsjednik Kantonalnog suda danas bio odsutan po službenoj dužnosti, predstavnike Štrajkačkog odbora primio je tajnik Suda Nedžad Zvonić.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
U izjavi za Fenu tajnik Zvonić kazao je kako uopće nije bilo potrebe da se radnici Granita okupljaju pred Sudom jer će Sud ispoštovati ono što je obećano.

"Sud će ispoštovati obećanu odluku, tj. u roku od 45 dana donijet će odluku o slučaju 'Granit', s tim da predsjednik Suda ima po zakonu dati nadležnom sudiji koji bude vodio slučaj još 30 dana da se napiše ta odluka. Takav pismeni izvještaj poslano je i Sindikatu 'Granita', te samim time u Sindikatu su bili obaviješteni da je konačni rok 10. septembra ove godine", objasnio je tajnik Suda.

Napomenuo je kako se na predmetu Granit počelo raditi još u julu nakon što je Sud dostavio podnesak "Granita" na odgovor Agencije za privatizaciju.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Neslužbeno se doznaje da radnici "Granita" krive menadžment firme s Muhamedom Marićem na čelu da nije ispunjavao uvjete prema Agenciji za privatizaciju HNK-a, pa je prodavao imovinu firme i otpuštao radnike i bez odobrenja i znanja Agencije premjestio središte kompanije iz Jablanice u Sarajevo te potom proglasio stečaj. Zbog toga je Agencija podnijela tužbu za raskid ugovora još prije tri godine, ali tek se prošle godine počelo raditi na tome.

"Od Općinskog suda u Sarajevu Sindikat preduzeća Granit dobio je u proljeće ove godine dopis da Kantonalni sud u Mostaru treba donijeti odluku o raskidu ugovora s ortačkom grupom, a onda će oni preuzeti slučaj i premjestiti sjedište firme iz Sarajeva u Jablanicu. Tom odlukom stvari su su zapravo ponovno vraćene na početak", objasnio je predsjednik štrajkačkog odbora Šehić.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
On je na kraju kazao da ostaje neizvjesna sudbina 274 radnika "Granita" iz Jablanice, kojima nije isplaćeno 13 plata ni doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje.