Nakon hapšenja uprave
31

Radnici GIKIL-a: Godinama smo upozoravali na kriminal, krivci moraju odgovarati

A. K.
Proizvodni proces u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac(GIKIL) odvija se nesmetano nakon hapšenja tri člana uprave ove kompanije. Radnici danas kažu da su godinama upozoravali na kriminal u ovoj kompaniji i naglašavaju da krivci moraju odgovarati.

Radnici su još od 2009. godine upozoravali na neregularnosti koje se dešavaju u ovoj kompaniji, a prema njihovim tvrdnjama, članovima uprave su na ime plaća isplaćivani veliki novčani iznosi. Ovo je, prema njihovim riječima, samo dio sheme po kojoj se svjesno radilo na uništenju ove kompanije.

"Za kriminalne radnje morate imati argumente, a sindikat vrlo teško dolazi do toga. Međutim, čuju se mnoge stvari. Mi smo upozoravali od prvog dana na davanje enormno velikih plaća članovima menadžmenta. Nezamislivo je u ovakvoj državi imati plaću od pet, deset ili 15 hiljada maraka. Interesantno, Vlada TK je uvijek imenovala naše ljude Bosance i Hercegovce za članove Nadzornog odbora. Pa kome je zadaća bila da štiti i unaprijedi kapital. Očito da su svi imali izrazito visoke plaće da bi žmirili ili da ne bi radili ono što im zakon i funkcija nalažu", kaže predsjednik Sindikata GIKIL-a Mirsad Imamović.

Mirsad Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)
Mirsad Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)

GIKIL je u ranijim godinama bio poznat i po kašnjenju u isplati plaća, ali je uprava novac uvijek osiguravala za ovu namjenu nakon što bi radnici organizirali štrajk ili blokadu magistralnog puta. Plaća je kasnila i ovaj mjesec, a radnici su za jučer planirali štrajk koji su otkazali, zbog, kako su naveli, postizanja sporazuma između Sindikata i dijela uprave kompanije.

Da ugovor kojim se stranom ulagaču daje vlasništvo na osnovu ugovorenog, a ne unesenog kapitala nije bio dobar, pokazuje se već skoro godinu, nakon hapšenja prvog direktora GIKIL-a Debashisa Gangulyja.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Naime, GIKIL je formiran spajanjem Koksno-hemijskog kombinata Lukavac i Global infrastructure Holdings Ltd, a nakon određenih izmjena ugovora kao suosnivač je naveden Global Steel Holdings Ltd (GSHL) u vlasništvu Pramoda Mittala.

Prema aktuelnom sudskom registru, GIKIL je 67 posto u vlasništvu države, a ostatak pripada GSHL-u. Ovakav omjer godinama u praksi nije poštovan, GSHL nikada nije uložio, prema obavezi, 43 miliona u GIKIL. Naprotiv, preduzeće je dodatno zadužio, a podizanjem višemilionskih kredita, koje je prikazao kao ulaganje, imovinu je stavio pod hipoteku.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

GSHL je kao ulaganje prikazao i repromaterijal koji je zapravo kupovao od svojih firmi iz inozemstva uz pomoć indijskih kompanija. Kako je vrijeme odmicalo, dugovi koksare su se gomilali te je danas izuzetno teško ovo preduzeće izvući iz dubioze.

GIKIL-om su više od 10 godina u potpunosti upravljali indijski vlasnici GSHL-a, a kako su ranije iz Vlade TK istakli, većinsko upravljanje GSHL-a omogućeno je falsifikovanim aneksom ugovora.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Imamović kaže da je u svemu ovome najveći krivac Vlada TK, uz tim za praćenje provedbe osnovnog ugovora koji djeluje pri Agenciji za privatizaciju.

"Kako je koja vlada dolazila, iz mandata u mandat samo su prebacivali vrući krompir onom drugom, čekajući da im mandat prođe. Nažalost, moralo je doći do ovakvih situacija", ističe Imamović.

Među radnicima koji su otvoreno ukazivali na kriminalne radnje u GIKIL-u je Izet Đulić koji je u lukavačkoj kompaniji 39 godina. Priča nam da je očekivao odlazak u penziju u oktobru ove godine. Međutim, istakao je da čisto sumnja da će to toga doći zbog novonastale situacije u GIKIL-u.

"Godine 2006. sam ukazivao na kriminalne radnje i davao argumente članovima uprave i određenom rukovodećem kadru u GIKIL-u. Slobodno mogu da kažem da mi je tadašnji generalni direktor nudio mito, radno mjesto, poziciju, a da šutim i ne budem aktuelan u sindikalnim radnjama. Na to nisam pristao, a uprava mi je 28. aprila iste godine dala otkaz i van kombinata sam bio 37-38 mjeseci. U tom vremenu je vođen sudski postupak koji je na kraju presuđen pravomoćno u moju korist te sam vraćen na radno mjesto", kazao je za Klix.ba Đulić koji je podnio tužbu protiv uprave kompanije zbog činjenice da GIKIL još uvijek prema njemu nije izmirio sve obaveze koje su nastale zbog davanja nezakonitog otkaza.

Izet Đulić (Foto: A. K./Klix.ba)
Izet Đulić (Foto: A. K./Klix.ba)

U GIKIL-u u kontinuitetu radi skoro hiljadu radnika, a nakon hapšenja Pramoda Mittala, predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a, člana ovog odbora Rajiba Dasa i generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya, proizvodni proces se odvija nesmetano.

Članovi Sindikata GIKIL-a danas su se sastali s predsjednicom granskog Sindikata hemije i nemetala FBiH Katom Iveljić koja je stava da je izuzetno bitno što je Tužilaštvo TK konačno počelo raditi svoj posao. Istakla je da GIKIL ima kapacitete i mogućnosti za nastavak rada, a da krivci odgovaraju za svoje nezakonite radnje.

"Mi tražimo da se ovaj postupak hitno okonča, a ne stavi u ladicu. Ako se dokaže da su oni odgovorni, treba da odgovaraju, budu procesuirani i sav novac, ako se utvrdi da je izvezen iz GIKIL-a, bude vraćen. Naš osnovni zahtjev je da fabrika nastavi kontinuiran rad i da se očuvaju radna mjesta. Radnička prava i plaće se ne smiju dovesti u pitanje. Očekujemo da će ovaj put nadležni organi uraditi svoj dio posla", poručila je Iveljić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Prema dostpnim informacijama iz Tužilaštva TK, kriminalne radnje u GIKIL-u su trajale 16 godina. Samo u periodu od 2006. do 2015. godine iz ove kompanije je izvučen 21 milion KM koji je završio u Mittalovoj kompaniji GSHL.

Mittal i njegovi saradnici danas su ispitani u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, a u toku dana bi treblo biti odlučeno da li će im biti određen jednomjesečni pritvor.