|

Radnici Elektroprenosa su optimisti

Radnici Elektroprenosa su optimisti
0
F
FENA
26.12.2013. u 13:29
3
komentara
0

dijeljenja
Radnici Elektroprenosa su optimisti Mevludin Kuljanin
Radnike Elektroprenosa BiH raduje što se na Skupštini ove državne kompanije prije nekoliko dana konačno krenulo po mapi iz Brisela, a što podrazumijeva imenovanje uprave, upravnog odbora, reviziju finansijskog poslovanja i plan investicija. Mi smo, dakle, optimisti u svakom pogledu, jer zaključci iz Brisela su se počeli realizirati, rekao je za Fenu Mevludin Kuljanin, predsjednik Sindikalne organizacije Elektroprenosa BiH.
"Dobili smo novog generalnog direktora i to je verificirano na Skupštini od akcionara i novih članova UO i još je ostalo Vijeće ministara, također usaglašeno je da se u roku od 90 dana donesu planovi investicija. I premijeri FBiH i RS-a dogovorili su da će ubuduće svaka dva mjeseca dogovarati se s rukovodstvom kompanije u vezi sa svim bitnim stvarima, a dogovoreno je i da se u roku od dva mjeseca imenuju izvršni direktori. Znači to je ono iz Brisela što je Sindikat uporno tražio i insistirao na tome", kazao je Kuljanin

To se počelo realizirati, kako kaže, i očekuje da će radnici i Sindikat s budućom upravom, odnosno generalnim dirtektorom i upravnim odborom, imati korektnu saradnju i partnerski odnos, dodavši da je "Sindikat uvijek bio dio rješenja, a ne dio problema u Elektroprenosu".

"To će tako biti i radi radnika kompaninje i radi građana BiH. Znači u roku od dva mjeseca trebali bismo imati kompletnu novu upravu. Već sam se čuo s novim članovima UO i oni su na fonu da u budućnosti imamo partnerski odnos na relaciji sindikat-uprava-upravni odbor. Mi očekujemo i donošenje plana investicija u roku od tri mjeseca i s novom upravom moramo razgovarati, također, o prijemu novih uposlenika , jer ima dosta upražnjenih radnih mjesta, kao i i o kolektivnom ugovoru, jer smo kompanija koja još nema taj ugovor. Tu su i radnička potraživanja za 2011. i 2012. godinu, čiji konačni iznos utvrđuje sudski vještak, ali sve to ćemo rješavati u dogovoru s novom upravom", kazao je Kuljanin

Na Skupštini dioničara nije bilo govora o podjeli novca s računa Elektroprenosa, odnosno oko izmjena zakona kojima se omogućava podjela novca entitetima kao dioničarima, dodaje Kuljanin.

Glasnogovornica Delegacije Evropske unije/Ureda specijalnog predstavnika EU Jamila Milović-Halilović, također je u srijedu potvrdila za Fenu da su u EU upoznati o koracima dogovorenim na Skupštini akcionara Elektroprenosa BiH, održanoj 23. decembra 2013. godine.

"Ukoliko dođe do realizacije usvojenih odluka, takve aktivnosti bismo pozdravili i to bi predstavljalo korak ka ispunjenju ključnih zaključaka o kojima su se usaglasile nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini i Evropska komisija na sastanku u Briselu 13. novembra 2012. godine", kazala je.

Milović-Halilović je kazala da je u preporukama Evropske komisije navedeno da ne bi trebalo da dođe do raspodjele neto prihoda Elektroprenosa BiH prije 2016. godine sve dok uprava kompanije nije u potpunosti funkcionalna, revidirani finansijski izvještaji usvojeni, te najvažnije- da su usvojeni pouzdani investicioni planovi, koji će sadržavati sve platne obaveze, uključujući vraćanje kredita međunarodnim finansijskim institucijama.

"Evropska unija je spremna da održi još jedan sastanak na ministarskom nivou u januaru 2014. i razmotri provedbu plana aktivnosti da bi pomogla BiH da osigura pouzdanost prenosnog sistema u zemlji, što je međunarodna obaveza preuzeta od BiH potpisivanjem Sporazuma o uspostavi energetske zajednice", kazala je Milović-Halilović.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...