Privreda
9

Dogovor Nikšića i Cvijanović: Do kraja januara nova uprava Elektroprenosa

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Do kraja januara bit će formirana nova uprava Elektroprenosa BiH, a u narednih 90 dana raditi će se na izradi novih investiconih planova, potvrdili su danas premijeri Federacije BiH i RS-a, Nermin Nikšić i Željka Cvijanović.

Nakon Skupštine akcionara „Elektroprenosa BiH“, koja je održana u Banjoj Luci, na pres-konferenciji je istaknuto da je dogovoreno da se na dvomjesečnom osnovu vrše konsultacije premijera, kao i akcionara, s menadžmentom, a kako bi se pomogao i usmjeravao njihov rad.

Ovim i drugim aktivnostima, kako su naveli, deblokira se rad „Elektroprenosa“, budući da je upravljačkoj strukturi bio istekao mandat, a deblokiraju se i sredstva za ulaganja po jasnom planu investicija, kao i za dobit, na šta akcionari imaju pravo.

"Današnjom sjednicom je napravljen iskorak za jačanje i funkcioniranje "Elektroprenosa" u punom kapacitetu",rekao je premijer FBiH Nermin Nikšić i naglasio da je entitetima u interesu da ova kompanija jača, radi i ostvaruje svoju ulogu koju ima u elektroenergetskom sistemu BiH.

Pozvao je i eksperte Evropske komisije da daju sugestije timu za izradu plana investicija u "Elektroprenosu", kao i resornim ministrima i premijerima, navodeći da će svaka sugesija i dobronamjerno mišljenje biti razmotreni i uvaženi.

"Pokazali smo da nam nije cilj raspodjela dobiti", rekao je Nikšić i pojasnio na koji način će ostati na računu "Elektroprenosa" iznos predviđen za investricije.

"Nikada nam nije palo na pamet da uzmemo sav novac i podijelimo kao dobit. Vrlo precizno smo se dogovorili da uzimamo kao reper godinu u kojoj su bile najveće investicije u elektroprijenosnu mrežu i da to bude osnova za tri godine, kao i da se uveća za još procent rezervacija i da to ostane na računima "Elektroprenosa" kao garancija investicija u narednom trigodišnjem periodu", naglasio je Nikšić.

I premijerka RS-a Željka Cvijanović je pojasnila da je sadašnjoj upravljačkoj strukturi istekao mandat, da je 18.decembra imenovan Matan Žarić za generalnog direktora “Elektroprenosa”, a entiteti su obavili svoj dio posla kada je u pitanju izbor novog Upravnog odbora “Elektroprenosa” i u narednih nekoliko dana bi trebalo da se okonča procedura u Vijeću ministara.

Naglasila je da je važno da se donesu investicioni planovi na način kako su to utvrdili akcionari, entiteti, a investiranje u prijenosnu mrežu će se vršiti poštujući omjer kapitala, 58,89 posto za Federaciju BiH i RS 41,11 posto.

Cvijanović je istakla da ostaje i dio koji se odnosi na zakonodavnu aktivnost te očekuju da se u narednim danima riješi i pitanje deblokade izmjena zakona o „Elektroprenosu“, što je, kaže, bilo nepotrebno i predstavlja dodatnu kočnicu.

"Priča o tome da je funkcioniranje kompanije ili da su investicije ugrožene, jer su entiteti odlučili da podijele dobit, je apsolitna besmislica", naglasila je Cvijanović.

Na Skupštini akcionara su usvojeni i finansijski planovi za perod od 2007. do 2011. godine te je zatraženo da se što prije dostavi i plan poslovanja u prošloj godini.