{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Abaspahić: Više od 300 miliona KM investicija u Elektroprenosu u naredne tri godine

F
29.1.2014. u 15:56
12
18
Abaspahić: Više od 300 miliona KM investicija u Elektroprenosu u naredne tri godine
12
Abaspahić: Više od 300 miliona KM investicija u Elektroprenosu u naredne tri godine
Savjetnik premijera Federacije BiH Haris Abaspahić izjavio je da se u Elektroprenosu BiH u naredne tri godine očekuje realizacija investicija vrijednih više od 300 miliona KM.
U izjavi za Agenciju Fena Abaspahić je ocijenio da jučerašnji sastanak bh. entitetskih premijera o Elektroprenosu BiH i ispunjavanju obaveza iz ugovora o Energetskoj zajednici u jugoistočnoj Evropi, koji je održan u Briselu, potvrđuje da implementacija dogovora postignutog krajem 2012. jako dobro napreduje, a preostala aktivnost jeste završetak konsultacija vezano za investicione planove Elektroprenosa BiH.

"Direktor Elektroprenosa BiH nas je obavijestio da nacrti investicionih planova već postoje i da će do 10. februara biti poslati Sekretarijatu Energetske zajednice na mišljenje i tu počinje formalni proces konsultacija i odobravanja tih investicionih planova", kazao je Abaspahić.

Trogodišnji investicioni plan, po njegovim riječima, odnosno implementacija tog plana koji će biti usvojen u narednih dva mjeseca podrazumijeva značajno podizanje kvaliteta i sigurnosti elektrodistributivne mreže u BiH i veliki korak na uvezivanju elektrodistributivne mreže BiH s ostatkom Evrope što je i naša obaveza po Sporazumu o Energetskoj zajednici.

"Vrijednost investicija u naredne tri godine očekuje se da će biti nešto više od 300 miliona KM, a to je postojećih 200 miliona KM koji su trenutno na računima neutrošeni i prihodi Elektroprenosa u naredne tri godine koji trebaju iznositi sto do 120 miliona maraka", istakao je Abaspahić.

"Naš zadatak je da podignemo kapacitete firme da bude u stanju da ta sredstva kvalitetno i na vrijeme utroši na podizanje kvaliteta i sigurnosti mreže u BiH, tako da se u narednom periodu očekuje intenzivniji proces zapošljavanja stručnog kadra koji će biti u stanju da realizuje taj investicioni ciklus", dodao je Abaspahić.

Osim toga, naglasio je, Elektroprenos je u pripremi investicionih projekta koji ne trebaju čekati odobravanje, odnosno investiciono planiranje, vrijedni oko 30 miliona KM koji su u fazi ugovaranja i u sljedeća dva do tri mjeseca će početi nabavka opreme koja treba da zadovolji tekuće potrebe elektrodistributivne mreže.

"Elektroprenos je firma koja je osnovana krajem 2006. godine, ali nikada nije profunkcionisala. Nije postojao zajednički pristup i razumijevanje na koji bi način ova kompanija trebala da funkcioniše u budućnosti i to je bio predmet gotovo decenijskog političkog razmimoilaženja. U tom kontekstu Elektroprenos nije ispunjavao ni svoju obavezu u cilju investicionog planiranja, održavanja i razvoja mreže u čitavoj BiH", naveo je Abaspahić.

Elektrodistributivna mreža u BiH, po njegovim riječima, nije u tako lošem stanju zbog toga što je ta infrastruktura u prethodnom periodu bila značajno održavana, ali ipak radi ispunjenja naših obaveza i uvezivanja u zajednički energetski prostor EU, buduće investicije, odnosno investiciono planiranje i implementacija investicionih projekta će nas integrirati u energetski prostor Evrope, što je značajan preduvjet i za privlačenje, odnosno realiziranje velikih investicija u energetski sektor koje nam svakako vrlo brzo predstoje.

Na jučerašnjem sastanku u Briselu premijeri Republike Srpske i Federacije BiH, Željka Cvijanović i Nermin Nikšić, saglasili su se s predstavnicima Evropske komisije da će trenutnim finansijskim potezima između dva akcionara Elektroprenosa BiH biti podijeljeno ne više od 100 miliona KM prikupljenih prihoda.

"Zbog svih problema s kojima se susretao u svom radu u Elektroprenosu akumulirana su značajna sredstva i dio tih sredstava jeste planiran da ide kao raspodjela dobiti akcionarima, što je generalno uobičajena praksa upravljanja preduzećima, pogotovo iz aspekta što Elektroprenos ima dovoljno sredstva koja u narednih nekoliko godina neće moći potrošiti, iako ćemo mi uložiti napore da njihove kapacitete ojačamo da mogu provesti više investicionih projekata istovremeno", dodao je Abaspahić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: