Protestovali ispred Vlade TK
3

Radnici Dite: 37 dana spavamo na ledini, ali ostajemo tu

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici Fabrike deterdženata Dita iz Tuzle 38. dan provode na ledini ispred nekada respektabilnog preduzeća. No, danas su se odlučili na proteste ispred Vlade Tuzlanskog kantona tražeći da im izvršna vlast pomogne i prekine višegodišnju agoniju.

Nezadovoljni radnici insistirali su na razgovoru sa premijerom Seadom Čauševićem, a pošto je on bio službeno odsutan predložen je sastanak sa resornim ministrom Željkom Knežičekom. Međutim, radnici nisu bili oduševljeni tim prijedlogom, jer su i ranije razgovarali sa ministrom Knežičekom, ali takvi razgovori nisu imali željeni efekt.

"Tražimo da se naša agonija okonča. Nije važno hoće li i koja će firma kupiti Ditu, nama je najvažnije da dobijemo 17 zarađenih plata, da nam se uplate doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje i da radnici koji su ostvarili prvao na penzionisanje odu u zasluženu penziju", kaže predsjednik Sindikata Dite Dževad Mehmedović.

Radnici navode kako je sunovrat Dite krenuo onoga dana kada je fabriku privatizovao Haris Abdurahmanović, odnosno sarajevska Lora. Na čelo preduzeća Abdurahmanović je, kako navode radnici, postavio svog prijatelja Adnana Džidića, po referencama nekompetentnu osobu. Ubrzo su na račun Dite uzeti višemilionski krediti.

U odgovoru resornom ministarstvu u Vladi TK menadžment Lore je naveo kako nema novca za Ditu, kako preduzeće planiraju prodati beogradskoj Beohemiji i da će Dita otići u stečaj ukoliko prodaja ne uspije.

"Radnici 37 dana i noći spavaju na ledini pored fabrike. Niko ne gleda na nas, ne zna kako živimo, kako hranimo svoje porodice. I dalje ćemo ostati ispred fabrike. Nemamo gdje", kaže predsjednica Štrajkačkog odbora Emina Busuladžić.

Radnici su se nakon mirnih protesta vratili pred fabriku, gdje su napravili improvizovanu kuću i gdje planiraju provesti zimu. Hoće li njihova noćna mora biti okončana?