11 dana štrajkuju
1

Radnici Dite spavaju ispred fabrike, kući neće uprkos hladnoći

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici nekadašnjeg privrednog giganta, tuzlanske fabrfike deterdženata Dita, već jedanaesti dan mirno protestuju ispred preduzeća zbog neisplaćenih plata, neuplaćenih doprinosa i neriješenog statusa.

Kažu kako se dolazeće zime nimalo ne plaše, nacijepali su drva, lože vatru i neće otići kućama dok njihovi problemi ne budu riješeni. Osim 16 plata, radnicima nisu uplaćeni ni doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje.

"Mi smo 1. oktobra došli na posao, ali smo zatekli zaključanu kapiju. Odlučili smo da ostanemo ispred preduzeća, a u vrijeme predizborne kampanje stranke, ne bih da ih imenujem, slali su nam pakete sa hranom. Poslije izbora nigdje nikog. Nismo ni očekivali da nam donose, očekujemo da nam pomognu, jer smo i mi građani Tuzle", kaže radnica Emina Busuladžić.

Radnici su ogorčeni na trenutnu vlast - i gradsku i kantonalnu. Kažu kako ih je jedan tuzlanski taksista nedavno nahranio maslenjakom, a da vlastodršci samo daju lažna obećanja.

"Poručila bih načelniku Jasminu Imamoviću da smo i mi građani Tuzle. Nikada nije došao da nas posjeti. Ne tražimo ništa od njega, bar da nam kaže lijepu riječ. Međutim, nema ga, iako su mu puna usta Tuzle i Tuzlaka. Također, poručila bih ministru Željku Knežičeku da mi od obećanja ne živimo. Prozivali smo i predsjednika Skupštine TK, govorili mu kako Vlada TK ne radi svoj posao, ali nismo naišli na razumijevanje", kaže Busuladžić.

Otkako mirno protestuju pred preduzećem, radnici tvrde kako niko od rukovodilaca nije došao u krug fabrike. Sunovrat nekadašnjeg giganta, kažu radnici, počeo je nakon što je Ditu privatizovala sarajevska Lora. Od 2009. godine plate su im umanjene, a do 2012. godine nisu dobili 16 zarađenih ličnih dohodaka, niti su im uplaćeni doprinosi.

"Nećemo ići odavde, jer imamo saznanja kako neki namjeravaju izvući mašine i repromaterijal. Nećemo im to dozvoliti po cijenu života", poručuju radnici.

Sinoć su se sakrili ispod šatora, jer je cijelu noć padala kiša. Pred fabrikom dežuraju u smjenama. Žene su od jutra do večeri, a muškarci tokom noći. I neće otići!