Podrška obespravljenim radnicima
12

Tuzla: Radnicima "Dite" donirana hrana

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Aktivisti Udruženja “Front”, predsjednik Bosanske stranke Mirnes Ajanović i drugi građani Tuzle danas su tačno u podne posjetili radnike Fabrike deterdženata “Dita”, koji 77 dana spavaju na ledini pored nekadašnjeg privrednog političara.

Ajanović je jedini političar koji je posjetio obespravljene radnike i uručio im donaciju u hrani. Istini za volju radnike je na početku protesta u oktobru posjetio i resorni ministar Željko Knežiček, ali nakon tog sastanka ogorčeni radnici ne žele da ga ikad više vide.

Isti je slučaj i sa predsjednicom Sindikata hemije i nemetala Katom Iveljić, koja nikada nije našla za shodno da posjeti radnike i sa njima razgovara o problemima. Inače, radici su odlučni u svojim nastojanjima da im se ipslate zaostale plate i uplate doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje.

“Neko će nekog nadurati. Mi smo jedinstveni i odlučni. Zahvalni smo građanima Tuzle koji su došli danas, ali i prethodnih dana. Mislili smo da smo zaboravljeni od svih, ali nije tako. Svako jutro dobijamo hljeb iz pekare Ljubače, a pomoć su nam slali sindikati Doma zdravlja, BH telecoma i UKC Tuzla. Jedino nas nije pomogao naš granski sindikat”, kaže Emina Busuladžić, radnica “Dite”.

Podsjetimo kako je prije tri dana po prvi put poslije 1. oktobra u krug preduzeća došao aktuelni direktor Adnan Đidić. On se skrivao od radnika, ali i od televizijskih kamera, a radnici navode kako je došao u fabriku kako bi pokupio papirologiju. Naime, kako navode radnici, u fabriku je ušla kriminalistička policija koja traži dokaze o počinjenom privrednom kriminalu.

“Ujutro smo saznali kako nema fabričkog automobila. Radnici zaštitarske agencije su nam rekli kako je automobil odvezao Đidić, ali to nije tačno. Mi smo sve to prijavili MUP-u TK. Svi koji misle pljačkati “Ditu” neka znaju da im radnici neće to dopustiti”, kaže Busuladžićeva.