|

Radnici četiri škole u Ilijašu najavili štrajk

Radnici četiri škole u Ilijašu najavili štrajk
3
F
FENA
9.12.2014. u 15:41
0
komentara
3

dijeljenja
Radnici četiri škole u Ilijašu najavili štrajk
Podružnice Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a s područja općine Ilijaš (OŠ "Podlugovi", OŠ "Hašim Spahić", OŠ "Stari Ilijaš" i OŠ "Srednje") najavile su za 16. decembar polusatni štrajk upozorenja zbog višemjesečnog kašnjenja isplata naknada za prijevoz djelatnika na posao i s posla.
Upozoravaju da će, ako ne bude riješen taj njihov problem, u skladu sa zakonom, poduzeti i ostale mjere.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a Saudin Sivro kazao je Agenciji FENA da je odluka o provođenju štrajka upozorenja donesena nakon višemjesečnih napora da se dođe do konačnog rješenja problema isplate naknada djelatnicima za prijevoz na posao i s posla.

"Imajući u vidu da više od 200 djelatnika tih četiriju osnovnih škola na području općine Ilijaš već devet mjeseci nije dobilo ni feniniga za prijevoz, svi članovi sindikata u tim podružnicama odlučili su se za štrajk. Ako Vlada KS-a i resorno ministarstvo ne riješi taj problem, vjerovatno ćemo poduzeti mjere šireg obima, nije isključeno da ćemo štrajkati i na nivou kantona ili primijeniti i druge mjere", kazao je.

Sivro očekuje da će Kantonalni odbor SDA i DF-a, koje su uz Vladu KS-a i resorno kantonalno ministarstvo, također informirali o tom problemu, izvršiti pritisak i da će Vlada KS-a donijeti zaključak u vezi s tim.

"Očekujemo da će do kraja ove budžetske godine taj problem biti riješen, u protivnom mi ćemo nastaviti i dalje djelovati. Iz resornog ministarstva pokušavali su, u više navrata, da na Vladi KS-a bude donesen taj zaključak, ali bez uspjeha", kaže Sivro.

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a saopćeno je Agenciji FENA da su već četiri puta uputili Vladi KS-a na razmatranje Prijedlog zaključka o načinu ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i s posla za budžetske korisnike iz nadležnosti tog ministarstva.

"Navedenim aktom traženo je za budžetske korisnike iz nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade (ako adresa stanovanja zaposlenika nije pokrivena mrežom javnog gradskog, prigradskog i međugradskog prijevoza ili kad u vrijeme obavljanja rada zahtijeva drugačiji način prijevoza), da zaposlenik ostvaruje pravo na naknadu troškova prijevoza u visini karte za gradski, prigradski i međugradski saobraćaj uz prezentiranje odgovarajuće dokumentacije", navode iz Ministarstva.

Preciziraju da je ranije dostavljeni materijal, prema zahtjevu Vlade KS-a, dopunjen konkretnim podacima o broju zaposlenika koji iz opravdanih razloga ne mogu koristiti mjesečne kupone, na relacijama na kojima se obavlja prijevoz, redovima vožnje prijevoznika i radnim vremenom zaposlenih.

"Nadamo se da će Vlada KS-a u najskorije vrijeme donijeti predloženi zaključak", ističu iz Ministarstva.

Podsjećaju da je Uredbom o naknadama koje nemaju karakter plaće u članu 3. (Službene novine KS, broj 4/12) propisano da se pravo na naknadu - prijevoz na posao i s posla za sve budžetske korisnike ostvaruje isključivo kupovinom mjesečne karte za prijevoz, a u članu 6. stav 3. ove uredbe regulirano je da će Vlada Kantona posebnim zaključkom utvrditi izuzetke od primjene člana 3. ove uredbe.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.