|

Uposlenici srednjih škola, fakulteta i državne službe počinju novu godinu štrajkom

Uposlenici srednjih škola, fakulteta i državne službe počinju novu godinu štrajkom
43
Piše: M. Nukić
26.12.2014. u 11:53
60
komentara
43

dijeljenja
Zbog izostanka socijalnog dijaloga između sindikata i Vlade KS, neredovne isplate plaća i nepoštivanja kolektivnog ugovora, kantonalni odbori Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture FBiH i Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe u sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH stupaju u štrajk upozorenja.
Adil Aljić, Faruk Bešlić i Saudin Sivro (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) Adil Aljić, Faruk Bešlić i Saudin Sivro (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)


Iz ovih sindikata ističu kako je socijalni dijalog s Vladom KS u protekloj godini bio nikakav ili djelimičan te da su u devetom mjesecu tražili sastanak s Vladom a nikada nisu dobili odgovor.

"To pokazuje njihovu neosjetljivost. Naš osnovni zahtjev je isplata novembarske plaće do 31. decembra, isplata plaća i naknada koje nemaju karakter plaća za decembar najkasnije do 15. januara 2015. godine, isplata plaća i naknada koje nemaju karakter plaća u 2015. godini u rokovima predviđenim kolektivnim ugovorom te poštivanje istog. Nigdje u svijetu se to ne mora govoriti jer se podrazumijeva, ali samo u BiH se govori", rekao je Faruk Bešlić, predsjednik Kantonalnog odbora KS Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture FBiH.

Vladavina sile mora proćiSindikati traže i da se otvori socijalni dijalog s Vladom KS u vezi sa utvrđivanjem cijene rada za narednu godinu prije usvajanja Nacrta budžeta KS, te planiranje sredstava za isplatu izvršnih pravosnažnih sudskih presuda po tužbama u Budžetu.

"Oni svjesno ne žele izvršiti obaveze prema sudskim presudama. Ovdje je vladavina sile, vladavina jačeg i to mora prestati s novom vladom. Tražimo od političkih stranaka koje čine vlast da povedu računa o kulturnim institucijama i njihovim radnicima, jer su u protivnom osuđeni na propast", rekao je Bešlić.

Kulminiralo nezadovoljstvo radnikaAdil Aljić, predsjednik KOO KS Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH kazao je da problem uposlenika ovog sektora traje od 2009. godine, a da je sada kulminiralo nezadovoljstvo radnika.

"Neredovna isplata plaća dovodi u pitanje egzistenciju radnika i njihovih porodica, a zaradili smo ih čestito i pošteno. Donijeli smo odluku o štrajku upozorenja koji će početi 5. januara 2015. godine i trajat će 10 dana. Ukoliko se naši zahtjevi ne ispune idemo sa generalnim štrajkom, jer nemamo više šta izgubiti", rekao je Aljić.

Radnici ovog sektora ističu kako su napravili niz ustupaka, ali da zauzvrat nisu dobili ništa. Kažu kako je ova situacija neodrživa za ljude koji žive i rade s jednom plaćom.

"Odrekli smo se 50 posto regresa, imamo prekovremene sate koje nismo naplatili... Tražili smo da se stavi moratorij na zapošljavanje, a to nije učinjeno i svaki dan se primaju novi ljudi, a plaće kasne. Došlo je do demotivacije radnika, ugrožena je njihova egzistencija i vlada ne poštuje zakone koje je sama donijela. Oni žive na visokoj nozi, imaju vozače i sekretarice i kada se sastanemo kažu nam da smo isti, ali pogledajte njihova primanja koja se ne odnose na plaće, već brojne komisije u kojima su članovi i naknade", kazao je Aljić.

Predsjednik Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro kazao je kako će podržati kolege koji će pristupiti štrajku upozorenja, ali da prosvjetni radnici neće štrajkovati.

"Mi smo već 1,5 godinu bez ministra obrazovanja. Na sceni je devastacija obrazovnog sistema, direktori škola rade onako kako oni misle da treba i nema nikoga da ih sankcioniše", kazao je Sivro.

Sanel Sabitović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) Sanel Sabitović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)


Najviše ispaštaju učeniciStanje u Srednjoj muzičkoj školi na Ilidži je i dalje najteže.

"Već godinu dana nemamo pečat škole. Najviše ispaštaju učenici, čije diplome nisu ovjerene, a sada se bliži i kraj polugodišta, te ne mogu dobiti potvrde. Uposlenici svako malo dođu ispred ministarstva da mole da im se isplate plaće", rekao je Sanel Sabitović, povjerenik Sindikata osnovnog obrazovanja KS.

Štrajkom upozorenja obuhvaćeni su Sindikalna organizacija Zavoda za izgradnju KS, Sindikalna organizacija Zavoda za planiranje KS, JU TVSA, Profesionalna vatrogasna brigada KS, Općinski sud Sarajevo, Kantonalni sud Sarajevo i Kantonalni organi uprave. Štrajk će trajati od 5. do 15. januara u periodu od 11:00 do 13:00 sati.
Prijavi grešku


Komentari (60)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...