BiH
107

Državni službenici i namještenici KS u štrajku: Vlada nema sluha za nas, ovako više ne može

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Pripadnici Koordinacionog štrajkačkog odbora Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe sudskih vlasti i javnih ustanova Kantona Sarajevo danas su najavili štrajk upozorenja.

Kao razlog štrajka naveli su ignorantski odnos Vlade KS prema njima, a neisplaćena decembarska plata je, kako kažu, samo jedan od razloga njihovog štrajka, koji su mnogo dublje i ozbiljnije prirode.

"Ovaj ignorantski odnos i višegodišnje nepoštivanje naših prava i radnog odnosa traje još od 2008. godine. Također, plate i naknade koje nemaju karakter plata su znatno manje od svih drugih budžetskih korisnika – federalnih organa uprave, svih općina u KS, svih općina u FBiH, MUP-a KS, te plaća u obrazovanju KS", naveo je Adil Aljić, predsjednik štrajkačkog odbora sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe sudskih vlasti i javnih ustanova Kantona Sarajevo, pojasnivši kako je osnovica prosječne plate KS državnih službenika i namještenika u Federaciji 315, a u KS 276 KM, te kako su na ovaj način direktno diskriminirani u odnosu na sve druge budžetske korisnike.

"Sve smo trpjeli, više nema tolerancije"

"Ova vlada nije sposobna ni da ispoštuje to da vam isplati platu koju ste čestito zaradili i koja je manja od plata ostalih budžetskih korisnika. Zapostavljeni smo i poniženi, imamo najmanje plate i ovako više ne može. Sve smo trpjeli i šutjeli, ali onog momenta kad vam neko ugrozi egzistenciju, kad dođete u poziciju da djeci nemate dati hljeba, više nema tolerancije i vi tada morate izaći na ulicu i uraditi sve što je potrebno da nahranite svoju porodicu. U isto se vrijeme taj neko ko ne želi da vam plati pošteno zarađen novac razmeće novcima - od vozila, komisija... izmišljaju zakonom propisane kojekakve odluke da bi mogli pokriti sav svoj kriminal koji rade u ovoj državi na svim nivoima", poručio je Aljević.

Aljević je pojasnio i kako se Vlada KS oglušila na prijedloge o nacrtu budžeta koje im je Sindikat uputio, kako bi se postigle određene uštede u budžetu, što za posljedicu ima konstantno urušavanje prava i digniteta državnih službenika, te što ih je u konačnici i dovelo do štrajka.

Predstavnici Sindikata su naveli kako su u posljednjih nekoliko mjeseci Vladi uputili najmanje pet dopisa, očekujući bar pismeni odgovor koji, kako kažu, nisu dobili. Navode i kako su na vrijeme Vladu upozoravali na to kako raste broj tužbi i pravosnažnih sudskih presuda, te da su u pitanju enormni troškovi, no Vlada nije imala sluha ni za to.

"Ministar finansija je najvještiji i najveći manipulator u KS"

"Pitamo se kakva je to Vlada koja ne poštuje zakone, izvršne sudske presude, nego traži načine i modalitete da ih eskivira i da se bavi uvjetno rečeno nezakonitim radnjama. Pitajte sve - od premijera do ministra finansija koliki je dug Vlade KS samo po osnovu tužbi. Nažalost, ova vlada nema ni podatke, traže da ih mi dostavljamo, radi se o milionski iznosima. U normalnoj, pravnoj, uređenoj državi, neko bi za to odgovarao", naveo je Aljević, istaknuvši kako najodgovornijim smatra ministra finansija Muhameda Kozadru, nazvavši ga "vještim, najvećim manipulatorom u Kantonu Sarajevo koji konstatno obmanjuje i sindikat i svoju vladu".

Sindikati KS su poručili kako ne dozvoljavaju dalje ponižavanje i ignorantski odnos vlade prema njima, a ukoliko se Vlada KS o njihovom slučaju ne oglasi u sljedećih sedam dana, najavili su kako stupaju u generalni štrajk.

Podsjetili su kako se ovakva situacija ne odnosi samo na Kanton Sarajevo, te kako je situacija teška i u ostalim kantonima u kojima se ne poštuju prava državnih službenika i namještenika u organima državne službe sudskih vlasti i javnih ustanova.