{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Učitelji i nastavnici u četiri škole u polusatnom štrajku

16.12.2014. u 09:30
11
8
Učitelji i nastavnici u četiri škole u polusatnom štrajku
11
Učitelji i nastavnici u četiri škole u polusatnom štrajku
Saudin Sivro (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo je najavio polusatni štrajk upozorenja koji će trajati od 10:00 do 10:30 sati.
Odluka o organizaciji i provođenju štrajka upozorenja je donesena zbog devetomjesečnog kršenja zakona, kolektivnog ugovora i općih akata škola, a osnovni razlog je neisplaćivanje naknada za prijevoz na posao i sa posla.

"Štrajk će danas biti proveden u četiri osnovne škole u kojima su uposlenici ugroženi jer im devet mjeseci nije uplaćena naknada za prijevoz. Nezvanično smo saznali da je na današnjoj sjednici Vlade KS jedna od tačaka dnevnog reda donošenje zaključka o odobravanju isplata naknada za prijevoz", rekao je za Klix.ba Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja u KS.

Na konferenciji za medije, koja je najavljena za danas, su najavili da će objelodaniti dalje korake koje će poduzimati po pitanju isplate novembarske plaće koja još uvijek nije na računima nastavnika i učitelja, a kako nam je rekao Sivro, neće biti isplaćena ni do kraja godine.

"Razmišljamo o generalnom štrajku na način koji je predviđen zakonom. Danas samo prelazimo jednu stepenicu, a viši stepen će biti štrajk na nivou Kantona ukoliko novembarska plaća ne bude isplaćena", dodao je Sivro.

Podružnice Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS s područja općine Ilijaš (OŠ "Podlugovi", OŠ "Hašim Spahić", OŠ "Stari Ilijaš" i OŠ "Srednje") će danas biti u štrajku, a naknada za prijevoz nije uplaćena devet mjeseci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: