BiH
22

Radnici BHRT-a: Ako nas istjeraju na ulicu, doći ćemo njima pred vrata

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
UO Samostalnog sindikata radnika BHRT-a (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika BHRT-a održao je danas vanrednu sjednicu sa koje je poručeno da će se boriti za opstanak svoje kuće svim dozvoljenim sredstvima te su uputili niz zahtjeva.

Od Upravnog odbora BHRT-a zatraženo je da prekinu pružanje usluga entitetskim javnim servisima od 6. juna ukoliko do tada ne izmire barem dio potraživanja kako bi BHRT mogao platiti dio duga EBU-u i prava za prenošenje Evropskog prvenstva u fudbalu. Ukoliko dođe do prekida pružanja usluga, Federalna televizija ne bi imala pristup prostorijama, tehničku podršku za realizaciju programa (jer sve iznajmljuju od BHRT-a) niti emitovanje programa. RTRS-u bi bilo ugroženo emitovanje programa.

Od Parlamentarne skupštine BiH zatraženo je ubrzanje procedure donošenja izmjena Zakona o Javnom RTV sistemu, na osnovu kojih bi RTV taksu bili dužni prikupljati i kablovski operateri.

"Prvo zasjedanje komisije koja se bavi izmjenama Zakona o Javnom RTV sistemu predviđeno je 13. juna, prvo čitanje na sjednici Predstavničkog doma PS BiH 15. juna, dok bi drugo čitanje trebalo biti 27. juna. Ako bude volje, može se sve završiti. Nadamo se da će Parlament to riješiti i da će naš Upravni odbor biti dovoljno pametan da reaguje u vezi ovog problema", rekao je za Klix.ba Damir Smital, predsjednik Samostalnog sindikata radnika BHRT-a.

Zatraženo je da se hitno pristupi izradi novog zakona o Javnom RTV sistemu kako bi se na adekvatan način riješili odnosi između javnih RTV servisa i našlo konačno rješenje za stabilno finansiranje BHRT-a.

"Sada je sve u očekivanju sjednice. Molimo da nas ne tjeraju na ulicu, jer ako nas istjeraju na ulicu onda ćemo doći njima pred vrata", kazao je Smital.

Članovi Samostalnog sindikata radnika BHRT-a zatražili su od predstavnika upravnih odbora ili generalnih direktora sva tri javna servisa javno suočavanje u programu BHRT-a kako bi javnost i radnici saznali kako i iz kojih razloga nije mnogo ranije donesen prijedlog o načinu naplate RTV takse, ko je odgovoran i ko opstruira taj proces, te kako su nastali milionski dugovi entitetskih javnih servisa prema BHRT-u.

Radnici su zatražili i hitno provođenje zaključka Predstavničkog doma PS BiH kojim se traži ulazak Ureda za reviziju institucija BiH i organa revizije u entitetske javne servise i BHRT.

Podsjetimo, Upravni odbor BHRT-a najavio je da će 30. juna privremeno prekinuti emitovanje programa zbog neriješenih problema Javnog RTV servisa. Ova odluke direktna je posljedica duga entitetskih emitera od 25 miliona KM: Radio-televizije Federacije BiH 16,5 miliona, i Radio- televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM.