BiH
15

BHRT prolongirao gašenje programa, najavili smanjenje obima usluga koje pružaju FTV-u

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upravni odbor Radio-televizije Bosne i Hercegovine je razmotrio situaciju nakon najave o privremenom prekidu produkcije i emitovanja programa od 30. juna 2016. godine i zaključio da u prethodnom periodu nisu napravljeni značajniji pomaci u smislu rješavanja problema naplate RTV takse i načina otplate dugovanja entitetskih emitera prema BHRT-u.

"Ako se ovome doda i činjenica da sa 30. junom, faktički, prestaje i privremeni način finansiranja javnih emitera putem prikupljanja takse preko računa za fiksne telefone tri dominantna telekom operatera, pokazuje se da je prethodna odluka o privremenom prekidu produkcije i emitovanja programa bila iznuđena i da je najavila razvoj situacije kojoj upravo svjedočimo. Važno je napomenuti da je BHRT, u cilju smanjenja troškova, produkciju vlastitog programa od početka juna svela isključivo na informativne emisije i na sportski program, i to nakon što je, prvenstveno, vlastitim naporima uspjela osigurati emitiranje Evropskog prvenstva u nogometu. Upravo su programske obaveze prema EURU i obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici glavni razlozi za prolongiranje primjene odluke o privremenom prekidu produkcije i emitovanja programa, koja je trebala stupiti na snagu 30. juna", navodi se u saopćenju Upravnog odbora BHRT-a.

Upravni odbor pozdravlja usvajanje izmjena Zakona o javnom RTV sistemu u Zastupničkom domu Parlamenta BiH u prvom čitanju i poziva predstavnike političkih partija da pokažu odgovornost i usvoje izmjene Zakona, nakon isteka amandmanske faze, i u drugom čitanju, što bi se trebalo dogoditi u narednih desetak dana.

"Ukoliko bi došlo do ovakvog razvoja situacije, to bi bio znak za Upravni odbor da, zajedno s menadžmentom i svim uposlenicima BHRT, učini dodatne napore kako bi se programska funkcija javnog medijskog servisa BiH održala do konačnog rješenja stabilnog i efikasnog načina naplate RTV takse", stoji u saopćenju.

Upravni odbor je informisan da nije bilo nikakvog odgovora Poslovodstva Federalne radio-televizije na javni poziv BHRT-a za održavanje sastanka na kojem bi se dogovorio način plaćanja dugovanja za korištene usluge BHRT-a, koja su u prvih pet mjeseci 2016. godine dostigla iznos od 1.854.177,62 KM.
S tim u vezi, Upravni odbor BHRT je naložio Poslovodstvu BHRT da primjeni mjere smanjenja obima usluga koje BHRT daje RTV FBiH, zbog nemogućnosti daljeg finansiranja istih iz višemjesečnog nedostatnog priliva sredstava.

Upravni odbor je konstatirao da Federalna radio-televizija, od kraja augusta 2014. godine, ima samo jednog člana Upravnog odbora i generalnog direktora kojem je mandat istekao još prije tog roka, što dovodi u pitanje legalnost rada ovog javnog servisa, kao i Odbora sistema javnih emitera.

Upravni odbor će o svemu navedenom, u posebnom pismu, obavijestiti predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti Federacije i predstavnike svih međunarodnih institucija u BiH.