BiH
139

Radnici BHRT-a: Molimo državu da nas spasi, ne damo da se ugasi signal

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U RTV Domu u Sarajevu održana je vanredna sjednica Sindikalne organizacije Javnog RTV servisa BiH-BHRT povodom najavljene odluke UO BHRT-a da će 30. juna privremeno prekinuti produkciju i emitiranje programa. Zaključeno je da niko, osim osnivača, Parlamentarne skupštine BiH, ne može donijeti takvu odluku.

Predsjednik Sindikata Željko Bajić kazao je kako je bio spreman klečati na koljenima i da je molio i upravne odbore i parlamentarce da riješe problem javnog servisa, ali da odgovora nije bilo. Također, rečeno im je da iz BHRT-a nikada nije stigao niti jedan dopis u PS BiH kojim se tražio način da se spasi ovaj medij, te da na zahtjev ministra Ismira Juske da BHRT predloži člana interresorne grupe koja bi se bavila rješavanjem ovog problema nisu nikoga predložili već sedam dana.

"Sindikat je upozoravao, jer mi ne možemo davati rješenja, ali tokom vremena smo davali prijedloge da se izvrši reorganizacija i sistematizacija, da dovedemo stručne ljude koji mogu riješiti ovo sve. Ako budemo imali ovu upravljačku strukturu ništa se neće promijeniti ni u sljedećih 50 godina. Potrebna je korjenita reforma. Molimo državu da nam pomogne", rekao je Bajić.

Predsjednik Skupštine ovog sindikata Mirsad Bajtarević kazao je kako niko nema pravo ugroziti pravo uposlenika na rad, te je UO BHRT-a dato 15 dana roka da podnesu ostavke.

"Oni su izašli iz svojih ingerencija propisanih zakonom. Tražimo da urade ono što nisu do sada, da li UO ili menadžment. Tražimo da se sudskim putem riješe potraživanja od Federalne televizije koja iznose 16,5 miliona KM, do kojih je samo dva miliona za RTV takse a ostalo na potraživanja iznajmljivanja prostora, opreme i ljudi jer je FTV podstanar. Oni isplaćuju plate 5. u mjesecu, a nama 25. ako bude. RTRS nam duguje 8,8 miliona KM za RTV taksu. To se godinama ne naplaćuje", rekao je Bajtarević.

Tokom sjednice kazao je kako je FTV potkradala BHRT ne plaćajući dugove, te da je laž da je naplata RTV takse bila smanjenja.

"Govorili su da je naplata sa 80 posto pala na 60 posto, a nije, već je neko uzeo sebi taj novac", kazao je.

"Ova najava je vapaj Upravnog odbora BHRT-a da probude vlasti, ali ne mora to ići preko leđa radnika. Ne damo da se ugasi signal. Svjedoci smo javašluka, nepotizma i netransparentnog trošenja novca, ali tome treba stati u kraj. Pozivamo državnu reviziju da uđe u BHRT, FTV i RTRS i vide šta i kako se radi", rekao je Bajtarević.

Članovi sindikata kazali su kako Upravni odbor niti menadžment BHRT-a nisu reagovali na vrijeme iako su znali da je rok za prekid naplate RTV takse preko BH Telecoma 1. januar, te su poručili sadašnjem generalnom direktoru Belminu Karamehmedoviću i ljudima iz menadžmenta da ponudi rješenje, u protivnom da ustupe svoja mjesta onima koji su sposobniji i znaju kako spasiti Javni RTV servis.

Niko od predstavnika UO niti menadžmenta BHRT-a nije prisustvovao današnjoj vanrednoj sjednici sindikalne organizacije Javnog RTV servisa BiH.