Robna kuća “Bosna” u Zenici
1

Radnicama pozlilo, intervenisala Hitna pomoć

Sarajevo-x.com
Okupljanje građana ispred RK "Bosna"
Okupljanje građana ispred RK "Bosna"
U Robnoj kući “Bosna” u Zenici gdje se od ponedjeljka nalazi grupa radnika prema kojima nisu izmirena potraživanja, morala je intervenisati i Hitna pomoć.

“Hitna je intervenisala zbog četiri radnice kojima je pozlilo. Naime, ovdje ima mnogo bolesnih ljudi ali mi nećemo odustati. Neka cijeli svijet vidi šta se dešava u BiH i kako se vlasti odnose prema građanima. Struju su nam isključili, a bolesne žene leže na metalnim policama na koje je prije slagana roba”, kazala je u izjavi za naš portal Vahida Jusić, predstavnica radnika.

Dok je davala izjavu za naš portal Jusićeva je plakala. Jecajući, uspjela se zahvaliti svim građanima na podršci koju pružaju radnicima.

Nakon teksta objavljenog na portalu Sarajevo-x.com o zbivanjima u Robnoj kući na Facebooku je oformljena i grupa - Podrška radnicima robne kuće "Bosna" u Zenici. Iako je grupa oformljena tek prije sat i po, već broji 206 članova, koji planiraju otići ispred RK “Bosna” i pružiti podršku radnicima. Inače, ispred Robne kuće već su se okupile porodice i prijatelji radnika.

Naime, RK “Bosna” čiji je pravni nasljednik bila “Robna kuća Beograd”, prodat je firmi VF “Comerc” iz Sarajeva. Međutim, radnicima nisu isplaćane njihova potraživanja odnosno za 106 radnika nije uvezan radni staž za period od šest do deset godina.

Sa doprinosima, neisplaćenim plaćama i pripadajućim otpreminama dug prema radnicima iznosi 350.000 KM.

U Robnoj kući trenutno se nalaze 34 radnika, i to 31 žena i tri muškarca, a zbog kriminalnih radnji u vezi s privatizacijom ovog preduzeća vode se mnogi sudski procesi u Srbiji i našoj zemlji.