Nastavljeni protesti u Zenici
0

FOTO+VIDEO / Radnici nemaju struje i hrane, a toaleti su zatvoreni

Piše: A. Kovač
Ispred Robne kuće “Bosna” u Zenici, nekadašnje RK “Beograd”, danas su nastavljeni protesti koji su započeli sinoć. Okupilo se više od 200 građana kako bi dali podršku obespravljenim radnicima koji su od ponedjeljaka zaključani u prostor ovog objekta. U Zenicu su doputovale i kolege radnika iz Doboja.

“Ovo je grozno. Od jučer poslijepodne radnici nemaju struje, nije im dozvoljeno unošenje hrane, a toaleti su zatvoreni tako da radnici nuždu vrše u ladice od stolova. Neki od građana pokušali su provaliti kako bi radnicima unijeli hrane ali smo ih pozvali da se vrate kako ne bi izazvali intervenciju policije. Građani su nas poslušali a kasnije su nam, ipak, dopustili da im ubacimo nešto hrane”, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Muhamed Pivić, aktivista Udruženja “Akcija građana”, dodajući da niko od predstavnika vlasti nije došao na protest.

Inače, tokom noći zbog zdravstvenih tegoba deset radnika je moralo napustiti prostor ovog objekta.

“Zbog hladnoće i stresa nekim radnicima je pozlilo i morali su izaći. Međutim, kada su se htjeli vratiti nisu im dopustili. Ostalo nas je 20 u Robnoj kući, 18 žena i dva muškarca, i zahvaljujući građanima danas nam je dostavljena hrana i voda. Ova podrška građana mnogo nam znači”, kazala je Vahida Jusić, predstavnica radnika, dodajući da su im telegram podrške uputili i radnici iz Beograda, a svoj dolazak su najavili i radnici iz Bihaća.

Jusićeva je kazala da radnici neće odustati od zahtjeva da im se uplate doprinosi i otpremnina, te neisplaćene plaće.

“Ili će ispuniti naše zahtjeve ili će nas mrtve odavde iznijeti”, kazala je Jusićeva.

Podršku radnicima dali su i zenički taksisti koji su sa uključenim sirenama vozili kroz grad do RK “Bosna”.

Prema riječima Pivića danas tokom prosvjeda Hitna pomoć je, također, intervenisala dva puta jer je pozlilo nekim od članova porodice radnika koji su zaključani u Robnoj kući, kao i radnicima koji su vani.

Naime, RK “Bosna” čiji je pravni nasljednik bila “Robna kuća Beograd”, prodat je firmi VF “Comerc” iz Sarajeva. Međutim, radnicima nisu isplaćane otpremnine, plaće, a za 106 radnika nije uvezan ni radni staž za period od šest do deset godina.