Dramatičan protest u Zenici
0

Radnicima RK 'Bosna' branili da unose hranu

Piše: Amra Kovač
Radnicima RK 'Bosna' zabranjivali hranu (Foto:Muhamed Pivić)
Foto: Muhamed Pivić
Grupa radnika nekadašnje “Robne kuće Beograd“, a sada RK “Bosna”, od ponedjeljka se nalaze zatvoreni u prostorijama ovog objekta u centru Zenice. Iz prostorije nemaju namjeru izaći dok im se ne izmire njihova potraživanja odnosno ne isplate plaće, doprinosi i otpremnina.

Ispred Robne kuće nalaze se pripadnici zaštitarske agencije “Gama” koje su angažovali vlasnici objekta, a koji su radnicima danas pokušali zabraniti unošenje hrane.

“Hranu smo, ipak, uspjeli unijeti, ali nakon što je reagovala policija, pa su nam kroz jedan mali otvor dostavljene kese sa kiflama i namazima. Međutim, sada su nam isključili struju tako da ne možemo napraviti čaj, a ovdje ima mnogo bolesnih ljudi od dijabetičara do srčanih bolesnika”, kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Vahida Jusić, predstavnica radnika.

Prema njenim riječima danas se u Robnoj kući nalaze 34 radnika, i to 31 žena i tri muškarca, a iz prostorija Robne kuće neće izaći dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

“Za 106 radnika nije uvezan radni staž za period od šest do deset godina. Sa doprinosima, neisplaćenim plaćama i pripadajućim otpreminama dug prema radnicima iznosi 350.000 KM. Kupac Robne kuće je VF “Comerc” iz Sarajeva, a kada kupac isplati naša potraživanja neka s objektima radi što hoće“, kazala je Jusićeva.

Inače, kriminalne radnje u vezi s privatizacijom ovog preduzeća, pravnog nasljednika “Robnih kuća Beograd”, razlog su za brojne sudske procese u Srbiji i našoj zemlji, a radnici dok se ne riješi njihov status ne dozvoljavaju građevinskim radnicima da krenu s najavljenom rekonstrukcijom objekta.