BiH
4

Radmanović: Tražimo izmještanje institucija FBiH iz zgrade Predsjedništva BiH

Piše: J. H.
Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, zatražio je izmještanje institucija Federacije BiH iz zgrade Predsjedništva BiH.

Ovo je zahtjev sva tri člana Predsjedništva BiH, koji dolazi nakon hapšenja predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, koji zajedno sa još dva potpredsjednika FBiH ima prostorije u zgradi Predsjedništva BiH.

"Zaključak je proistekao nakon rasprave o onome što se desilo u objektu Predsjedništva BiH, što je neprihvatljivo vodeći računa o tome da je Predsjedništvo prostor u koji dolaze najznačajnije ličnosti. U zaključku tražimo od Vlade FBiH da hitno oslobodi prostor u zgradi koji koriste institucije Federacije kako bi se osigurali neophodni uslovi za funkcionisanje Predsjedništva BiH", kazao je Radmanović te dodao da ne želi da u prostorije Predsjedništva BiH neovlašteno upadaju razne agencije bez obzira na to da li imaju nalog Tužilaštva BiH ili ne.

Predsjedništvo je također na današnjoj sjednici imenovalo ambasadore u Srbiji, Češkoj, Saudijskoj Arabiji i Pakistanu te generalnog konzula u Frankfurtu. Radmanović je kazao da imena neće biti saopštena dok se ne dobiju agremani država u koje ambasadori idu.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Također, donesena je odluka i o imenovanju ambasadora "at large" Zlatka Miletića te davanju agremana ambasadorima Zambije i Portugala.

"Prihvatili smo poziv predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića da učestvujemo 30. juna u obilježavanju povodom pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji. Istovremeno, Josipović je pozitivno odgovorio na naš poziv da posjeti BiH 8. ili 9. jula. Nakon prijema Hrvatske u EU, prva zemlja koju će predsjednik Hrvatske posjetiti je BiH", kazao je Radmanović.

On je na kraju dodao da će naredne sedmice svi članovi Predsjedništva BiH učestvovati na trilateralnom samitu šefova država BiH, Srbije i Turske, koji se naredne sedmice održava u Ankari.