{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjedništvo BiH će pozvati u posjete Josipovića i Pahora

F
13.2.2013. u 15:31
0
9
Predsjedništvo BiH će pozvati u posjete Josipovića i Pahora
0
Predsjedništvo BiH će pozvati u posjete Josipovića i Pahora
Sjednica Predsjedništva BiH
Predsjedništvo BiH je na sjednici održanoj danas u Sarajevu donijelo odluku da pozove predsjednike Hrvatske i Slovenije, Ivu Josipovića i Boruta Pahora, u posjete Bosni i Hercegovini, rekao je novinarima nakon sjenice predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.
Naveo je da je Predsjedništvo BiH donijelo i odluke o ratifikaciji 11 međunarodnih ugovora i sporazuma, te o imenovanju tri člana komisije za imovinske zahtijeve izbjeglih i raseljenih osoba na državnom nivou po jedan ispred Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada.

"Također, na sjednici je donijeta odluka o imenovanju šefova dva dijela kontingenta Oružanih snaga BiH u Afganistanu i usvojen izvještaj Ministarstva pravde BiH o radu Komisije za pomilovanja u protekloj godini", kazao je Radmanović.

Pojasnio je da je Predsjedništvo BiH u 2012. od 22 zahtjeva za pomilovanje djelimično odobrilo jedan, smanjivši zatvorsku kaznu sa šest na pet godina zbog dobrog vladanja.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o ispunjavanju uvjeta za članstvo u Evropskoj uniji, Radmanović je naglasio da je odgovornost za to prvenstveno na liderima vladajućih političkih stranaka koji hitno moraju dogovoriti izvršavanje obaveze promjene Ustava BiH radi prilagođavanja Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

"Iz RS-a imaju jedinstven stav o tome dok se u Federaciji BiH još uvijek usaglašavaju i smatram da to pitanje treba riješiti a ne potencirati simetričnost ili asimetričnost pristupa", tvrdi Radmanović.

Podsjetio je da je BiH prije četiri godine, po pitanju ispunjenja uvjeta za članstvo u EU, bila na istom nivou kao i Crna Gora a ispred Srbije, a da je danas daleko iza tih zemalja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: