Nakon što je pretučen
0

Radislav Krstić vraćen iz bolnice u zatvor

Sarajevo-x.com
Radislav Krstić
Radislav Krstić
Advokat Radislava Krstića u Engleskoj, Rasel Hopkins, dobio je informaciju da je taj bivši general Vojske Republike Srpske koji je osuđen za genocid u Srebrenici na 35 godina, vraćen u zatvor, nakon što mu je ukazana ljekarska pomoć u civilnoj bolnici.

Krstića su u petak oko 11.30 sati u engleskom zatvoru Wakefield u West Jorkshireu pretukla trojica zatvorenika, jer se, prema potvrđenim informacijama, "ponašao bahato i izigravao generala u zatvoru".

Ovaj događaj alarmirao je Krstićeve advokate koji će, kako javlja agencija Srna pozivajući se na srbijanske medije, tražiti prijem kod predsjednika Haškog tribunala Patricka Robinsona, jer smatraju kako je ovaj napad bio predvidiv.

Inače, Krstić je u zatvor Wakefield  prebačen prije nekoliko mjeseci.

"Ovo je greška britanskog Ministarstva pravde i bezbjednosnog sistema u zatvoru. Nadležni duboko treba da se zamisle da li general Krstić treba da nastavi da služi kaznu u tom zatvoru", rekao je advokat Tomislav Višnjić.

Napadači su, kako se navodi, Krstiću nanijeli povrede oštrim predmetom po licu i tupim predmetima po tijelu.   

 Haški sud je optužio Krstića za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. i osudio ga 2. avgusta 2001. na 46 godina zatvora. Žalbeno vijeće Haškog suda ukinulo je 19. aprila 2004. godine prvostepenu presudu i pravosnažno osudilo Krstića za pomaganje i podržavanje genocida, umanjivši mu kaznu sa 46 na 35 godina zatvora.
Krstić je bio komandant Drinskog korpusa Vojske RS, a po haškoj potjernici uhapšen je decembra 1998. godine.