Regija
0

Advokati Radislava Krstića sa predsjednikom Haškog suda

SRNA
Patrick Robinson
Patrick Robinson
Advokati penzionisanog generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića, koji je nedavno pretučen u britanskom zatvoru Wakefield, danas će u Hagu o ovom slučaju razgovarati sa predsjednikom Haškog tribunala Patrickom Robinsonom.

Krstićev beogradski advokat Tomislav Višnjić, koji će zajedno sa britanskim advokatom Russellom Hopkinsom razgovarati sa Robinsonom, rekao je Srni da će rezultati sastanka biti poznati sutra poslije podne.

Višnjić je  u izjavi     uoči odlaska u Hag naglasio     da će tok sastanka zavisiti od informacija dobijenih od Hopkinsa, koji je u međuvremenu posjetio generala Krstića, kao i od izvještaja britanske Vlade o napadu u zatvoru Wakefield, koji je   Robinson zatražio. 

"Porodica generala Krstića neće prisustvovati sastanku sa predsjednikom Haškog tribunala", potvrdio je Srni Krstićev zet Mladen Đurković.  

On je napomenuo da je porodica u kontaktu sa Krstićem i da je on premješten u drugi zatvor u Velikoj Britaniji,    gdje se nalazi u stacionaru i oporavlja se. 

Krstić, koji zatvorsku kaznu po haškoj presudi služi u britanskom zatvoru u zapadnom Yorkshireu u Velikoj Britaniji, pretučen je i isječen po licu i vratu u petak, 7. maja. 

Zbog toga su njegovi advokati, kao i predstavnici Nacionalnog vijeća Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom zatražili od predsjednika Haškog tribunala, da se Krstić premjesti iz zatvora Wakefield.
General Krstić bio je komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, a po haškoj potjernici uhapšen je u decembru 1998. godine. 

Prvostepeno je osuđen za genocid u Srebrenici na 46 godina zatvora, ali mu je u drugom stepenu presuda promijenjena na pomaganje u genocidu, a kazna skraćena na 35 godina robije.