|

Pusić: Zabrinjava ruski zahtjev u vezi sa rezolucijom o BiH

Pusić: Zabrinjava ruski zahtjev u vezi sa rezolucijom o BiH
21
F
FENA
17.11.2014. u 16:50
146
komentara
21

dijeljenja
Pusić: Zabrinjava ruski zahtjev u vezi sa rezolucijom o BiH Vesna Pusić (Foto: Anadolija)
Traženje Rusije da se iz rezolucije Vijeća sigurnosti o BiH izbaci rečenica u kojoj se spominju euroatlantske integracije izaziva zabrinutost, izjavila je u ponedjeljak hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić.
Ukrajinska kriza i odnosi s Rusijom glavna su tema sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica u Bruxellesu, na kojem sudjeluje i Pusić, a na dnevnom redu je i rasprava o Bosni i Hercegovini.

Pusić je na zahtjev novinara komentirala stajalište Njemačke glede ekspanzionističke politike Rusije na Balkanu.

Ona je rekla da je prilikom glasanja o rezoluciji o BiH u Vijeću sigurnosti UN-a Rusija zatražila da se izbaci rečenica o euroatlantskoj perspektivi BiH. Na kraju Rusija nije glasala protiv rezolucije, nego se suzdržala, a ministrica Pusić je istaknula da je to prvi put kada je u pitanju zemlja koja ne graniči s Ruskom Federacijom.

Istaknula je da su euroatlantske ili barem evropske integracije za zemlje jugoistočne Evrope izuzetno važne, jer nisu sve te zemlje zaintersirane za članstvo u NATO-a, ali jesu za članstvo u EU-u.

"To je nešto što barem treba primiti na znanje i što zabrinjava", rekla je Pusić.

List Der Spiegel u ponedjeljak je objavio tajni dokument njemačkog ministarstva vanjskih poslova u kojem se izražava zabrinutost zbog protuevropskog pritiska Moskve na Srbiju i ostale zemlje zapadnog Balkana, prije svega Bosnu i Hercegovinu.

"Putinov cilj je na balkanske zemlje izvršiti tako jak pritisak da će ili odustati od članstva u Evropskoj uniji ili da će kao članice EU-a provoditi izrazito prorusku politiku", citira se član Evropskog parlamenta i političar Kršćansko-demokratske unije (CDU) Elmar Brok u dokumentu. Rusija, kako se dalje navodi, kroz sve prisniju vojnu saradnju i stvaranje ovisnosti o ruskom plinu, pokušava Srbiju i Republiku Srpsku učiniti ovisnima, a preko Republike Srpske nastoji utjecati na čitavu Bosnu i Hercegovinu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u ponedjeljak govoreći o pritisku Moskve na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu rekla kako bi bilo nedopustivo da EU mora pitati Rusiju za dopuštenje smije li primiti neke zemlje u svoje članstvo.

"Inače ćemo morati reći: mi smo preslabi. Mi ne možemo nikog više primiti, moramo prvo pitati u Moskvi je li to uopće moguće. Tako je to bilo 40 godina i na to stanje se zapravo ne želimo vratiti", rekla je Merkel.

Očekuje se da će ministri proširiti spisak osoba među proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini, kojima je zabranjen ulazak i zamrznuta imovina u EU-u.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politku Federica Mogherini rekla je da sankcije nisu same po sebi cilj, nego sredstvo kojim se želi utjecati na promjenu ruske politike prema Ukrajini.
Prijavi grešku


Komentari (146)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...