|

Vijeće za vanjske poslove EU usvojilo inicijativu novog pristupa BiH

Vijeće za vanjske poslove EU usvojilo inicijativu novog pristupa BiH
103
A
Anadolija
17.11.2014. u 21:19
23
komentara
103

dijeljenja
Vijeće za vanjske poslove EU usvojilo inicijativu novog pristupa BiH Foto: AFP
Ministri vanjskih poslova članica Evropske unije (EU) na današnjoj sjednici konsenzusom su usvojili inicijativu novog pristupa evropskoj tranziciji Bosne i Hercegovine, koju su predložili šefovi britanskih i njemačkih diplomatija.
Vijeće ministara Evropske unije danas je raspravljalo o situacijama u Ukrajini, Bliskom istoku, Libiji i Bosni i Hercegovini, te o borbi protiv ebole.

Nakon završetka sjednice novinarima se obratila hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić koja je istakla da je konsenzus o novom pristupu približavanja BiH Evropskoj uniji važan prvi korak ka stabilizaciji, ali da će nastavak procesa zavisiti od novoizabranih vlasti u BiH.

"Što se nas tiče iz nekoliko razloga je važna i neka vrsta prekretnice rasprava o novom pristupu BiH, s obzirom da je to pokrenuto našom inicijativom prošlog proljeća kada smo se založili za efikasniji pristup BiH", kazala je Pusić.

Ističući da je ta inicijativa prerasla u britansko-njemačku, ministrica Pusić je kazala da je to od danas i zvanično inicijativa Evropske unije.

"Inicijativa ne predlaže smanjenje kriterija, već preraspodjelu koraka, reformi i preuzetih obaveza radi efikasnosti procesa približavanja BiH Evropskoj uniji. Prvi korak je pisana obaveza ključnih političara BiH. Prijedlog je da ona bude u obliku programa nove vlade i to je prihvaćeno", naglasila je Pusić.

Pusić je zaključila da novi pristup znači proaktivnije učešće zemlja članica, ali da se očekuje vrlo aktivni angažman novoizabranih vlasti u BiH.

Učesnici današnje sjednice su najavili nove sankcije prema proruskim separatistima na istoku Ukrajine, ali ne i prema Rusiji.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...