|

Moskva tvrdi da EU ucjenjuje Srbiju

Moskva tvrdi da EU ucjenjuje Srbiju
10
F
FENA
20.11.2014. u 21:34
101
komentara
10

dijeljenja
Moskva tvrdi da EU ucjenjuje Srbiju
Ruski dužnosnici ocijenili su u četvrtak da Brisel ucjenjuje Srbiju uvjetujući njezin evropski put pridruživanjem sankcijama uvedenim Rusiji i izrazili očekivanje da će Srbija, odlučujući o eventualnim sankcijama, poštovati prijateljstvo Moskve i Beograda, izvijestila je u četvrtak navečer Radiotelevizija Srbije (RTS), pozivajući se na agencijska izvješća iz Moskve.
Šef odbora ruske Dume za vanjsku politiku Aleksej Puškov izjavio je da Brisel ucjenjuje Srbiju uvjetujući njezin ulazak u Evropsku uniju (EU) pridruživanjem sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

"Evropska unija sada pokušava natjerati Srbiju, koja nije članica EU-a, da se pridruži sankcijama Rusiji. Faktički, Srbiju ucjenjuju – ili se priključujete sankcijama Rusiji ili ćemo smatrati da ste zemlja koja nema izgleda ući u EU", navodi RTS izjavu Puškova na konferenciji za novinare u Moskvi.

Pozivajući se na agencijska izvješća, RTS navodi kako je Puškov ocijenio da je problem Srbije "što u svakom slučaju nema šanse u skorije vrijeme ući u EU".

"Ako oni (državni vrh Srbije) sada krenu putem uvođenja sankcija Rusiji, pristat će na ucjenu, a niko ih neće primiti u EU za godinu dana", rekao je ruski dužnosnik.

Istodobno, predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič ocijenio je evropske sankcije Rusiji "apsolutno nelegitimnim i neprijateljskim", istaknuvši da su "naročito neprihvatljive metode koje koriste evropske kolege, uvjeravajući i primoravajući druge zemlje" da se priključe kampanji sankcija Moskvi.

Lukaševič se nada da će "srpske kolege izvagati sve okolnosti povezane s restriktivnim pritiskom na Rusiju i uzeti u obzir dobar, prijateljski, strateški karakter naših odnosa sa Srbijom", podsjećajući da su prijateljski odnosi potvrđeni i posjetom ruskog predsjednika Srbiji 16. oktobra.

Predstavnik ruskog MVP-a ocijenio je na konferenciji za novinare da EU koristi metodu koja je "daleko od civilizirane, poglavito prema zemljama koje teže pristupiti u EU”, prenijela je RTS agencijska izvješća iz Moskve.

Reagiranje Moskve uslijedilo je u danu kad je u Beograd u svoju prvi posjetu došao povjerenik za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Johannes Hahn i najavio kako bi Srbija "sljedećih sedmica ili mjeseci" mogla otvoriti neko poglavlje u pregovorima s EU, uz poruku da Srbija na svom putu ka EU treba biti uzor stabilnosti u regiji.
Prijavi grešku


Komentari (101)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...