ViK na terenu
100

Puknuće cijevi izazvalo manju poplavu u centru Sarajeva, pritisak vode podigao trotoar

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U sarajevskoj ulici Maršala Tita u nedjelju oko 15 sati pukla je vodovodna cijev čega je nakratko poplavljen lokalitet od raskrsnice sa ulicom Valtera Perića do SCC-a.

Cijev je pukla pokraj bivšeg hotela "Zagreb" na Marijinom Dvoru, na samom početku glavne ulice centralnog dijela Sarajeva. Plavljenje kolovoza uzrokovao je privremeno usporen saobraćaj. Nedugo nakon dojave intervenisao je ViK, voda je zavrnuta, a oštećenja na kolovozu i trotoaru su velika.

Puknuća starih vodovodnih cijevi česta su pojava u Kantonu Sarajevo, ali su bar do sada glavne gradske ulice bile manje-više pošteđene.

Puknuće cijevi jedan je od glavnih uzroka gubitka vode u Kantonu Sarajevo čijom distribucijom upravlja KJKP "Vodovod i kanalizacija" (ViK). Gubitak enormih količina vode uzrokuje redukcije na koje je ViK primoran kako bi kompenzovao nedostatak.

Građani većeg dijela Sarajeva mjesecima trpe redukcije zbog kojih se voda nerijetko zatvara već u 22 sata navečer, a pušta tek oko 6 ujutro što mnogima predstavlja izazov.