BiH
21

Pukla koalicija: SNSD će tražiti smjenu svih kadrova SDS-a

SRNA
Predsjednik Izvršnog odbora (IO) Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojša Radmanović izjavio je da je IO podržao inicijativu predsjednika stranke Milorada Dodika za smjenu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.
Lideri SNSD-a i SDS-a: Milorad Dodik i Mladen Bosić
Lideri SNSD-a i SDS-a: Milorad Dodik i Mladen Bosić

"Ovdje nije riječ samo o Šaroviću. Izvršni odbor je konstatovao da je SDS istupio iz platforme sa SNSD-om i zbog toga mislimo da oni ne mogu ostati u koaliciji, ma koliko to otežalo borbu Republike Srpske, ovako tešku kako imamo sada", rekao je Radmanović nakon sjednice Izvršnog odbora Glavnog odbora SNSD-a na Mrakovci.

On je dodao da IO traži od svojih poslanika u Parlamentu BiH da odmah pokrenu smjenu Šarovića i svih drugih izabranih po ovom koalicionom odnosu.

Radmanović je naveo da je IO razmatrao i pitanje popisa stanovništva u BiH, a koje SNSD smatra veoma važnim za građane BiH.

"Pozivamo sve građane da se odazovu, izjasne i hrabro kažu koje su nacionalne pripadnosti, kojim jezikom govore i sve ostalo što se od njih traži", rekao je Radmanović.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić izjavio je da je Glavni odbor stranke donio odluku da se inicijativa za smjenu kadra SDS-a Mirka Šarovića sa funkcije ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, protumači kao odluka SNSD-a da napusti dogovorenu političku platformu.

Bosić je na današnjem zasjedanju Glavnog odbora SDS-a u Doboju naglasio da je stvarni razlog za inicijativu smjene loše stanje u Republici Srpskoj te loši izborni rezultati na lokalnim izborima koje je ostvario SNSD.

"Dodik je sada prinuđen da moli lidere stranaka iz Federacije BiH da mu daju podršku za njegov prijedlog u Predstavničkom domu. Pitanje je da li će Milorad Dodik potonuti pod led i time pokazati da SNSD nema više odgovarajuću političku snagu u BiH", izjavio je Bosić novinarima u pauzi.

On je inicijativu za smjenu Šarovića povezao sa trenutno lošim stanjem u kojoj se nalaze Fabrika glinice Birač i Rafinerija nafte u Brodu povezao.