BiH
4

Prvo konstituisanje Predsjedništva BiH, a potom ostalih institucija

SRNA
Objavljivanjem konačnih rezultata opštih izbora sutra, 10. novembra, počet će teći rokovi za konstituisanje novoizabranih institucija vlasti na svim nivoima.

Iz Predsjedništva BiH najavljeno je da će konstitutivna sjednica novoizabranog Predsjedništva biti održana u ponedjeljak, 17. novembra, što je na polovini roka od 15 dana od objavljivanja potvrđenih izbornih rezultata za njeno održavanje.

Na konstitutivnoj sjednici Predsjedništva BiH, koju saziva predsjedavajući odlazećeg saziva, u ovom slučaju Bakir Izetbegović, članovi Predsjedništva polažu i potpisuju svečanu zakletvu.

Konstitutivna sjednica Predsjedništva BiH, prema poslovniku o njegovom radu, otvorena je za javnost.

Rok za konstituisanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je 30 dana od objavljivanja potvrđenih izbornih rezultata.

Predstavnički dom konstituiše se održavanjem prve sjednice u novoizabranom sazivu, koju, prema odredbi Poslovnika ovog doma, saziva Kolegijum Doma iz prethodnog saziva.

Prvom sjednicom, do izbora predsjedavajućeg i njegovih zamjenika, predsjedava najstariji izabrani poslanik kao privremeni predsjedavajući.

Na konstitutivnoj sjednici novoizabrani poslanici polažu zakletvu i biraju Komisiju za pripremu izbora Vijeća ministara BiH u koju ulazi po jedan predstavnik svake političke stranke i koalicije.

Kada je riječ o izboru Vijeća ministara, prema Ustavu BiH, prvo je na potezu Predsjedništvo BiH koje imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara i odluku o tome dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na potvrđivanje.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom, u roku ne dužem od 30 dana od imenovanja.

Ustavom BiH određeno je da predsjedavajući Savjeta ministara imenuje ministre i zamjenike ministara odmah nakon stupanja na dužnost, te da potvrdu njihovog imenovanja traži od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Konstituisanje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u direktnoj je vezi sa konstituisanjem Narodne skupštine Republike Srpske i Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koji predlažu delegate iz tri konstitutivna naroda u Dom naroda.