BiH
0

Do kraja novembra konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

FENA
Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj će biti konstituiran novi saziv ovog doma trebalo bi se održati za 20 dana u Sarajevu, kazala je Mira Grgić, dosadašnja potpredsjedavajuća Predstavničkog doma i novoizabrana poslanica SDP-a BiH u tom domu.

Podsjetila je da se konstituirajuća sjednica po zakonu održava 20 dana nakon objavljivanja potvrđenih rezultata općih izbora u BiH.

"Mislim da će do kraja mjeseca biti održana sjednica. Također, po Ustavu trebaju da se formiraju skupštine kantona iz kojih idu delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH, a zatim delegati biraju predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH", rekla je Grgić.

Formiranje Doma naroda Federalnog parlamenta, po njenom mišljenju, malo će kasniti, jer u roku od 10 dana od objavljivanja potvrđenih rezultata općih izbora treba da se konstituiraju skupštine kantona.

"To su ustaljene procedure i mogućnosti da uslovno rečeno nezadovoljni politički subjekti negdje prave zastoj kao što je bilo 2010. godine. Nadam se da to neće biti slučaj u ovom mandatnom periodu", kaže Grgić.

Da bi Federalni parlament funkcionirao, ističe Grgić, potrebno je da se konstituiše i Dom naroda da bi se mogla imenovati Vlada Federacije BiH.

"Moja politička opcija ovog puta će biti u opoziciji, te ću se zalagati za zakone i rješenja koji idu na dobrobit svakog građanina Federacije BiH", izjavila je za Fenu Mira Grgić novoizabrana poslanica SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.