Haški tribunal
0

Prvi svjedok protiv Karadžića o zločinima u Sanskom mostu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tužioci Haškog tribunala započinju u utorak izvođenje dokaza na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću.

Pošto je sud odbio višestruke pokušaje Karadžića da odloži nastavak suđenja, u slučaju da optuženi odbije da se pojavi na suđenju, njegove interese zastupaće nametnuti branilac Richard Harvey. Prvi svjedok optužbe trebalo bi da bude Ahmet Zulić iz Sanskog Mosta.

Svedok Zulić svjedočiće o ubistvima i zlostavljanju pritvorenih nesrba u Sanskom Mostu 1992. Zulić je ranije pred Tribunalom svjedočio na suđenjima Slobodanu Miloševiću, Momčilu Krajišniku i Radoslavu Brđaninu.

Tužioci su najavili da će Zulića ispitivati jedan sat, pošto u spis uvedu transkripte svih njegovih prethodnih svedočenja.

Karadžić koji se brani sam, unakrsno će ispitivati svjedoka, kako je nagovestio, oko četiri sata.

Poslije svedočenja Zulića, tužilac Alan Tiger usredsrediće se na izvođenje dokaza o navodima optužnice o zločinima koje je Vojska RS-a počinila nad civilima u Sarajevu tokom opsade 1992-95.

O tome će narednih dana iskaze dati svjedoci Sulejman Crnčalo, tadašnji zvaničnici međunarodne zajednice i UN-a Herbert Okun, David Harland i novinar Aernout van Linden, javile su agencije.

Među prvim svedocima koji bi trebalo da iskaz daju do kraja ove nedjelje, po najavi Tužilaštva, biće i zaštićeni svjedok KDŽ-064, koji je preživio streljanje hiljada zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice, u danima pošto je Vojska RS-a 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.