{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi svjedok na suđenju Karadžiću

S
28.6.2010. u 08:04
0
4
Novi svjedok na suđenju Karadžiću
0
Novi svjedok na suđenju Karadžiću
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću bit će nastavljeno danas u Haškom tribinalu saslušanjem novog svjedoka Tužilaštva kome su odobrene zaštitne mjere i dat pseudonim KDZ185.
Glavno ispitivanje trajat će tri sata, poslije čega će svjedoka ispitivati Karadžić.

Naredne nedjelje na suđenju Karadžiću svjedočit će i Momčilo Mandić, koji je u aprilu 1992. godine bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RS, a od maja do novembra 1992. ministar pravde.

Mandić je pozvan da pruži iskaz u vezi sa navodnim doprinosom optuženog udruženom zločinačkom poduhvatu trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa teritorija koje su Srbi proglasili svojim.

Tužilaštvo je predalo u spise Mandićev iskaz sa ranijih svjedočenja u Hagu, u predmetima protiv Momčila Krajišnika i Miće Stanišića i Stojana Župljanina. Glavno ispitivanje trajat će osam sati, a optuženi je za unakrsno ispitivanje tražio 20 sati.

Haški tribunal tereti Karadžića za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH.

U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno i suđenje ratnom ministru unutrašnjih poslova RS Mići Stanišiću i nekadašnjem načelniku regionalnog Centra službi sigurnosti u Banjoj Luci Stojanu Župljaninu, optuženim za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH tokom 1992. godine. Dokazni postupak nastavlja tužilaštvo.

Optužba će danas izvesti novog svjedoka i na suđenju bivšim šefovima Državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, koji se terete za zločine policijskih i paravojnih snaga tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

U utorak, 29. juna bit će nastavljen glavni pretres u postupku protiv nekadašnjeg pomoćnika komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog štaba Vojske RS generala Zdravka Tolimira, koga optužnica tereti za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: