Haški tribunal
0

Karadžić ponovo u sudnici od utorka

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom biće nastavljeno u utorak, 17. avgusta, nakon tronedjeljne ljetnje pauze u radu ovog suda, javio je dopisnik Srne iz Haga.

Glavni pretres na suđenju Karadžiću zakazan je za utorak, srijedu, četvrtak i petak, a bivši predsjednik RS trebalo bi da nastavi da unakrsno ispituje svjedoka optužbe Ekrema Suljevića, u toku rata pripadnika Odjeljenja za kontradiverzionu zaštitu MUP-a BiH.

Karadžić je tražio da mu se suđenje obustavi na tri nedjelje, kako bi se tim odbrane upoznao o sadržaju traka nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, koje su zaplijenjene u stanu njegove supruge u Beogradu u martu, a odbrani objelodanjene 4. avgusta.

Prema obavještenju Tužilaštva, osim Mladićevih bilježnica, u pretrazi su pronađene 93 audio trake, 10 video kaseta, dva CD roma i osam DVD-a.

Tužilaštvo je obavijestilo sudsko vijeće da u narednoj nedjelji namjerava da sasluša tri svjedoka: britanskog oficira Ričarda Mola, nekadašnjeg vojnog posmatrača UN u Sarajevu, eksperta britanske vojske za minobacačke projektile Ričarda Higsa, ranije svjedoka na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću, te istražitelja Tužilaštva Tomaša Blaščika.

Od sutra do četvrtka, 19. avgusta, biće nastavljen glavni pretres na suđenju bivšim zvaničnicima MUP-a RS Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, kojima se sudi za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH tokom 1992. godine.

Na suđenju nekadašnjem pomoćniku komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba VRS Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine, najavljen je nastavak svjedočenja holandskog generala Kornelisa Hendrika Nikolaja, koji je 1995. godine bio načelnik štaba Unprofora za BiH.