Haški tribunal
0

Nastavak suđenja Karadžiću

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske /RS/ Radovanu Karadžiću, a kao naredni svjedok Tužilaštva najavljen je holandski poručnik Patrik van der Vajden.

On je ranije za potrebe Tužilaštva sastavio ekspertski izvještaj o snajperskim incidentima u Sarajevu, za suđenje bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću. Glavni tužilac Serge Brammerc rekao je da će optužba "možda krajem ove godine" završiti sa izvođenjem dokaza o incidentima u Sarajevu.

Na listi svjedoka za narednu nedjelju su i bivši pripadnik Vojske RS Milomir Šoja, zatim Alen Gičević, koji je u ranijim procesima svjedočio o snajperskom incidentu 3. marta 1995. godine u kome je zadobio povrede iznad desnog koljena, balističar sarajevskog Centra službi bezbjednosti Mirza Sabljica i kriminalistički tehničar Bogdan Vidović.

Suđenje Karadžiću, optuženom za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, prekinuto je u četvrtak na zahtjev odbrane, koja je tražila da joj se odobri da pregleda materijal koji je od Tužilaštva dobila kao "mogući oslobađajući", a koji je zaplijenjen u beogradskim stanovima nekadašnjih oficira Vojske RS.

Tužilaštvo danas nastavlja i sa izvođenjem dokaza u predmetu protiv bivših policijskih zvaničnika RS Miće Stanišića i Stojana Župljanina, optuženih za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine.

Tužilaštvo će od utorka, 28. septembra, izvođenje dokaza nastaviti i u predmetu protiv nekadašnjeg pomoćnika komandanta za bezbjednost u Glavnom štabu Vojske RS Zdravka Tolimira, koji se tereti za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Glavni pretres na suđenju bivšim šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koji su optuženi za zločine policijskih i paravojnih formacija u Hrvatskoj i BiH, biće nastavljen u srijedu, 29. septembra.